Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

д-р Викторија Коларовска Гмирја

Редовен професор

д-р Викторија Коларовска Гмирја

Група наставни предмети од областа на теоријата на музиката

email: vkolarovskagmirja@gmail.com

Вон. проф. д-р. Викторија Коларовска-Гмирја дипломирала на Одделот за музикологија на Санктпетербуршкиот државен конзерваториум „Н.А. Римски-Корсаков“ (Русија) и на Одделот за пијано на Факултетот за Музичка уметност – Скопје. Магистрирала на ФМУ – Скопје на Одделот за музичка теорија и педагогија. Во 2008 г. на истиот факултет одбранила докторска дисертација „Детерминанти на музичката култура на учениците во I одделение на основните училишта во Скопје“. Предава група теориски предмети на додипломските и последипломските студии на ФМУ – Скопје. Има објавено повеќе статии и други написи од областа на музикологија и музичка педагогија, член е на редакцијата на списанието „Музика“ (издание на СОКОМ). Учествувала на бројни меѓународни конференции и семинари по прашањата на музичката култура и музичкото образование. Како пијанист-соработник настапувала со реномирани македонски солисти на фестивалите „Охридско лето“, „Скопско лето“, „Денови на македонска музика“, „Меѓународна трибина композитора“ (Белград, Србија и Црна Гора, „Жени-креаторки меѓу двете мориња“ (Солун – Грција) и др. и учествувала во бројни премиерни изведби на дела од различни епохи и стилови. Остварила повеќе снимки за МРТВ. Добитник е на наградата „Георги Божиков“ која ја доделува Сојузот на композиторите на Македонија за најуспешната интерпретација на делата на македонските композитори.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори