Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Марија Наумовска Муратовска

Редовен професор

м-р Марија Наумовска Муратовска

Соло пеење

Родена на 17.6.1955 година. Дипломирала и магистрирала соло-пеење на ФМУ-Скопје, во класата на проф. К.Трпков. Напоредно со соло-пеењето дипломирала и пијано кај проф.Б.Цветковиќ. Долги години била уметнички соработник-пијанист на ФМУ-Скопје.

Нејзината богата изведувачка дејност на оперската и концертната сцена опфаќа концерти во сите поголеми градови од поранешна Југославија, Италија, Германија, Шведска, Америка, Турција, Албанија, Франција, Бугарија, Русија и др. На оперската сцена дебитирала со улогата на Неда во “Паљачи”, Евридика во “Орфеј”, била солист на многу вокално-инструментални дела со Македонската филхармонија, Македонската опера, камерни оркестри, снимала за Македонско радио и издала неколку касети и компакт дискови (духовна музика, дела на македонски композитори во живо од нејзини рецитали со дела од светската и македонската музичка литература). Настапувала со врвни домашни и странски диригенти, учествувала на семинари, фестивали, имала повеќе рецитали со дела од разни епохи, особено негувајќи ја соло-песната и залагајќи се за промоција на делата на македонските композитори и надвор од нашата земја.

Во текот на нејзината кариера добила повеќе први награди на вокалните натпревари и признанија, како и наградата на Сојузот на композиторите на Македонија за најдобра интерпретација на македонско дело.

Таа е редовен професор по соло-пеење, вокална техника и камерна музика на додипломските и постдипломските студии на ФМУ-Скопје.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори