Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Рита Поповиќ

Редовен професор

м-р Рита Поповиќ

Пијано, Камерна музика за клавишни инструменти

email: ritapopovic@yahoo.com

Рита Трпчева- Поповиќ е родена во Прилеп, каде и го започнува своето музичко образование во ОМУ. Школувањето го продолжува во средното музичко училиште ™Илија Николовски - Луј™ во Скопје, во класата на проф. Милица Шперовиќ- Рибарски. Во истата класа ги продолжува и високошколските студии на ФМУ- Скопје, на кои дипломира во 1981 година на одделот за пијано. 

Од 1981 - 1997 год, работи како наставник по пијано во МБУЦ ™Илија Николовски - Луј™. Од 1997 - 2004 год, е уметнички соработник на ФМУ - Скопје, а од 2004 до денес работи како наставник по пијано во звање вонреден професор при Катедрата за клавишни инструменти. 

Со цел да го прошири и збогати своето знаење, ги завршува и постдипломските студии на ФМУ- Скопје, во класата на проф. Јокут Михајловиќ и проф. Борис Романов.  

Носител е на повеќе награди од натпревари за млади уметници од поранешна Југославија и со суперлативи одбележан учесник на Средбите на Музичките Академии. Рецензиите ја одбележуваат како пијанист со ™.....несекојдневна естрадност, пијанистичка нарација и буен темперамент...™ 

Како солист и камерен музичар настапува на фестивалите во Охрид, Битола, Скопје, Гевгелија, Херцег Нови, Будва, Нови Сад; гостувала во сите поголеми центри на поранешна Југославија, како и во Италија, Бугарија, Франција, Албанија, Русија, Малезија, Сингапур....

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори