Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

д-р Снежана Филиповска

Вонреден професор

д-р Снежана Филиповска

Композиција на класичен балет, Дуетен танц, Сценски движења

email: snezana51@yahoo.com

Родена во Скопје - Македонија , 1951 година. Во 1970 година завршила балетско училиште и гимназија. Од 1970 година е солист во балетската компанија при Македонскиот народен театар. Во 1973 година станува студентка на државниот институт за театарска уметност во Москва - Русија. Во 1978 година со решение на Државната испитна комисија  го добива звањето по специјалност   педагог - балетмастер. Со особено решение на Државната испитна комисија  го добива звањето - Магистер по уметност. Од 1993 до 1997 година е Уметнички директор во Балетот при Македонскиот народен  театар. Во 1993 година со решение на Високата атестациона  комиссии при Советот на  Министри на СССР добива  диплома  - Доктор на науки. Doctor of philosophy (Ph.D) in art sciences.

Како балерина , ги има остварено главните улоги во класичните балетски претстави : „Жизела„ , „Дон Кихот„, „Силфиди„  „Мирандолина„  „Легенди за љубовта„, „Петар Пан„, солистичките улоги во „Охридска легенда„, „Танц на кадети„, „Рејмонда„  „Лебедово езеро„ и многу национални и модерни балети. 

Како кореограф поставува свои кореографии,  во  балетски делови на оперите : „Аида„, „Евгениј Оњегин„, „Бал под маски„, „Норма„итн.
Соработува со интенационални кореографи во својство на асистент кореограф при подготовката на класичните балетски претстави : „Лебедово езеро„, „Жизела„, „Бајадерка„, „Силфиди„, „Корсар„, „Дон Кихот„, „Легенди за љубовта„, „Есмералда„, „Шехерезада„, „Оревокршачка„, „Рајмонда„.

Во однос на балетската професија, нејзиниот втор интерес е сврзан со  балетската театрологија.  Таа ги има напишано книгите: „Историја на балетската уметност„ и „Доајените на македонскиот балет„.

Таа при Руската Академија за Театарски Уметности ја одбрани својата докторска дисертација  „Особеноста на развојот на македонскиот балет„. 
За доприносот во развојот на заедничката уметничка соработка меѓу Музичкиот театар во Москва именуван по Станиславски и Номирович-Данченско и Македонската Опера и Балет, на Филиповска Снежана и е дадена посебна  благодарница од Дирекцијата на Балетот во театарот Станиславски. 

Образованието и искуството од сорабтката со познатите професори на Руската театарска Академија во Москва и овозможуваат да ги пренесе важните принципи  во предавањата на специјалните предмети од професионалната балетска уметност. На Факултетот за музичка уметности при Универзитетот “Св.Кирил и Методиј“ во Скопје, Доц. Д-р Филиповска го предава предметот - Историја на балетската уметност.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори