Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

Видеа подготвени од студентите и професорите на УКИМ ФМУ по повод 54 години УКИМ ФМУ

Објавено на: 25 декември 2020

Видеа подготвени од студентите и професорите на УКИМ ФМУ по повод одбележувањето на 54-годишнината од основањето на Факултет за музичка уметност – Скопје

 

Владислав Андреевич Золотарёв
Соната бр. 3, Финале
Филип Петрески – хармоника, четврта година
Класа: проф. м-р Зорица Каракутовска

 

Морис Равел
„Кајче на океанот“ од циклусот Огледала
Анастасија Гичевска – пијано, трета година
Класа: проф. д-р Марија Ѓошевска

 

Силвиус Леполд Вајс
Чакона
Трио гитари: Георги Трајков, Виктор Драганов и Дамјан Илиевски
Класа: проф. м-р Дарко Багески

 

Михаил Иванович Глинка
Романс «Не искушай меня без нужды»
Мариана Бошковска – мецосопран, четврта година
Класа: проф. м-р Марија Муратовска Наумовска
Уметнички соработник: Елена Силјановска

 

Јоаким Андерсен Етида бр. 2, оп. 15 Пандорка Јанаќиева – флејта, четврта година Класа: проф. м-р Страшо Темков

 

Јосип Новосел Романса Ивона Давидовска – контрабас, прва година Класа: Александар Поп Христов Јасна Аврамовска – пијано

 

Франц Лист Етида “La campanella” Ивона Базгалоска – пијано, трета година Класа: проф. д-р Нина Костова

 

Михаил Иванович Глинка
Романс «Что это сердце»
Мариана Бошковска – мецосопран, четврта година
Класа: проф. м-р Марија Муратовска Наумовска
Уметнички соработник: Елена Силјановска

 

Бела Ковач
Омаж на Дебиси
Анел Селим – кларинет, трета година
Класа: проф. м-р Стојан Димов

 

Хенрик Виењавски
Мечтаење
Христијан Моневски – виола, четврта година
Класа: проф. м-р Фросина Балова
Елена Петреска – пијано, трета година
Класа: проф. д-р Марија Ѓошевска (пијано) и доц. м-р Марија Вршкова (корепетиција)
Класа по камерна музика: проф. м-р Михаило Куфојанакис

 

“Got To Get You Into My Life” – Битлси, аранжман: Earth Wind And Fire
Студиски програми за популарни жанрови
Рената Кралевска – соло пеење, втора година
Дина Јашари – соло пеење, трета година
Андреа Мирческа – бас, четврта година
Марко Лазороски – гитара, четврта година
Славко Ѓорѓиев – саксофон, четврта година
Мартина Баракоска – тапани, дипломиран студент (учебна 2019/20)
Стефан Алексовски – пијано, четврта година
Предмет Ансамбл: вонр. проф. м-р Иван Иванов