Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

„Musica Viva за деца“ (#6) – Детска музика, Сергеј Прокофјев – студенти од класата на проф. м-р Зоран Пехчевски

Објавено на: 24 декември 2021

Шестиот дел од програмата „Musica Viva за деца“ донесува шест става од Детска музика оп. 65 (1935) од големиот композитор на ХХ век Сергеј Прокофјев (1891–1953) чијашто 130-годишнина од раѓањето се одбележува ширум светот. Настапуваат студентите од класата на проф. м-р Зоран Пехчевски.

Програмата „Musica Viva за деца“ е дел од научно-истражувачкиот проект бр. NIP.UKIM.20-21.14 на ФМУ – Скопје поддржан од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Проектот опфаќа реализација и објавување снимки со изведби на студентите на Факултетот за музичка уметност на YouTube каналот на ФМУ – Скопје. На програмата се дела на македонски и светски композитори чиишто јубилеи се одбележуваат во 2021 година.

Сергеј Прокофјев
Детска музика оп. 65 (1935) – Бајка
Бетим Шабани – пијано
II година, соло пеење
Класа: проф. м-р Зоран Пехчевски


Сергеј Прокофјев
Детска музика оп. 65 (1935) – Тарантела
Никола Ѓоргиев – пијано
II година, музичка теорија и педагогија
Класа: проф. м-р Зоран Пехчевски


Сергеј Прокофјев
Детска музика оп.65 (1935) – Покајание
Калина Ристова – пијано
II година, музичка теорија и педагогија
Класа: проф. м-р Зоран Пехчевски


Сергеј Прокофјев
Детска музика оп. 65 (1935) – Валцер
Венијамин Црвенкоски – пијано
апсолвент, музичка теорија и педагогија
Класа: проф. м-р Зоран Пехчевски


Сергеј Прокофјев
Детска музика оп. 65 (1935) – Вечер
Венијамин Црвенкоски – пијано
апсолвент, музичка теорија и педагогија
Класа: проф. м-р Зоран Пехчевски


Сергеј Прокофјев
Детска музика оп. 65 (1935) – Месечината минува над ливадите
Никола Ѓоргиев – пијано
II година, музичка теорија и педагогија
Класа: проф. м-р Зоран Пехчевски