Објавено на: 09 март 2015

Концерти од серијалот "MUSICA VIVA"

Во наредните три среди со почеток во 19 часот во концертната сала на ФМУ-Скопје ќе се одржат концерти од серијалот "MUSICA VIVA". На концертите на 11 и 25 март ќе настапат студенти од вокално-инструменталните оддели, а на концертот на 18 март ќе настапат студенти од студиските програми на кои пијаното се изучува како задолжителен предмет. На овој концерт тие ќе изведат повеќе пиеси од познатата збирка  „Микрокосмос“ на унгарскиот композитор Бела Барток.


Објавено на: 05 февруари 2015

Пријавување на испити за втор циклус студии

С О О П Ш Т Е Н И Е

ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ СТУДИРААТ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ, ЗАПИШАНИ ВО ОКТОМВРИ 2014/2015 ГОДИНА

 

Се известуваат студентите од втор циклус студии дека пријавувањето на испитите од зимскиот семестар ќе се врши во периодот од 23.2.- 27.2.2015 година, а полагањето на истите во периодот од 2.3. - 14.3.2015.

По полагањето на испитите, а најдоцна до 20.3.2015, ќе се врши изаверка на зимскиот и запишување на летниот семестар.

  

Потребни документи за пријавување на испити:

 -       индекс;

-       пријави за испити, со уплата за административна такса;

-       пополнет и потпишан образец за полагање на испит по главен предмет - „прилог кон пријава за испит;

-       уплати за испитите:

                 6150 денари за полагање на испит по главен предмет

                 3075 денари (по предмет) за полагање на изборни предмети

-       испитите од зимскиот семестар задолжително треба да се пријават и во електронскиот сервис Iknow (www.iknow.ukim.edu.mk).

 

Потребни документи за заверка и запишување на семестар:

-       индекс (со оценки од предметите од зимскиот семестар);

-       образец за заверка на семестар, со уплата за административна такса;

-       образец за запишување на семестар, со уплата за административна такса;

-       уплата за втора рата школарина.

 

 Пример за уплата на школарина

uplata.docx

Објавено на: 29 јануари 2015

Заверка на зимскиот и запишување на летниот семестар 2014/2015

СЕ ИЗВЕСТУВААТ СТУДЕНТИТЕ ДЕКА ЗАВЕРКАТА НА ЗИМСКИОТ И ЗАПИШУВАЊЕТО НА ЛЕТНИОТ СЕМЕСТАР ЌЕ СЕ ВРШИ ВО ПЕРИОДОТ ОД  2.2. ДО 6.2.2015

Потребни документи:

  • Индекс (со оценки од сите положени испити од последната сесија);
  • Образец за заверка на семестар, со уплата за административна такса;
  • Образец за запишување на семестар, со уплата за административна такса;
  • Потврда за уплатена II рата школарина;
  • Потврда за уплатени 1200 денари за амортизација на основни средства;
  • Уплата за презапишување на неположени предмети од летниот семестар учебна 2013/2014, во висина од 406,00 денари за еден кредит.

 

Напомена:

Студентите од I, II и III година имаат обврска да ги запишат предметите и професорите кај кои ќе следат настава во летниот семестар и во електронскиот систем IKNOW.

Рокот за внесување на овие податоци во електронскиот систем е до 8.2.2015 година.

Пример за уплата на амoртизација

Пример за уплата на школарина и презапишување на предмети


Објавено на: 29 јануари 2015

Предавање на Кери Смолмен (Велика Британија)

Во соработка со Филозофското друштво на Македонија и Амбасадата на Велика Британија во Република Македонија, во рамките на „Месецот на британската филозофија“, на 3 февруари 2015 година со почеток во 15:00 часот, во малата сала на Факултетот за музичка уметност-Скопје предавање ќе одржи гостинката од Оксфорд, Кери Смолмен. Предавањето е насловено:

Трансатлантски дијалози: Британија, Америка и изворите на попот


Објавено на: 02 јануари 2015

ИСПИТНА СЕСИЈА ЈАНУАРИ 2015

Распоред на испитите во зимската испитна сесија - Јануари 2015 година.

ИСПИТНА СЕСИЈА ЈАНУАРИ 2015.pdf

Објавено на: 11 декември 2014

Промоција на списанието „ARS ACADEMICA"

На 6.12.2014 година, во фоајето на Македонската опера и балет се одржа промоција на првото меѓународно научно списание „ARS ACADEMICA“, кое е издадено од Факултетот за музичка уметност - Скопје и Факултетот за драмски уметности - Скопје. 


Објавено на: 11 декември 2014

Промоција и доделување на Дипломи на студентите од прв и втор циклус студии

На 6.12.2014 година, во Концертната сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје, се одржа промоција и свечено доделување на Дипломите на студентите кои во учебната 2013/2014 година го завршија своето студирање на првиот или вториот циклус студии на Факултетот за музичка уметност - Скопје. Објавено на: 08 декември 2014

Средба со композиторот проф. Живоин Глишиќ

На 10.12.2014 година (среда), со почеток во 13:00 часот во малата сала на ФМУ-Скопје ќе се одржи средба со композиторот проф. Живоин Глишиќ, на која тој ќе говори за својот уметнички и творечки развој, ќе ги изнесе своите ставови во поглед на различни аспекти на музичката уметност и во непосредна комуникација со студентите ќе ги сподели богатите искуства од неговото досегашно делување.


Објавено на: 04 ноември 2014

Аплицирајте за Yamaha стипендија!

Yamaha објави апликација за стипендија за студенти од музичките факултети.

Стипендиите се во висина од 1000 и 2000 евра.

Годинава стипендиите се однесуваат на студентите на дувачки инструменти.

Апликацијата на македонски јазик може да ја превземете од следниов линк:

http://europe.yamaha.com/en/music_education/ymfe/


Објавено на: 28 октомври 2014

Семинар по флејта со проф. Дејан Гавриќ (Германија)

Од 27-ми до 30-ти октомври 2014, на Факултетот за музичка уметност -Скопје ќе се одржат неколку мајсторски курсеви со еминентниот германски, но и светски флејтист и професор - Дејан Гавриќ.
Проф. Гавриќ е редовен професор на Факултетот за музичка уметност во Мајнц, Германија и одржува голем број мајсторски курсеви ширум светот.
Проф. Гавриќ за прв пат доаѓа на Факултетот за музичка уметност – Скопје и неговите мајсторски курсеви, без сомнение, ќе бидат од огромна корист за сите млади флејтисти.

Предавањата се наменети за студентите од Факултетот, но и за сите заинтересирани кои би сакале да ги надградат своите сознанија за техниките на изведба на флејта, како и за пошироките аспекти на музичката уметност и интерпретација.