Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

д-р Трена Јорданоска

Вонреден професор

д-р Трена Јорданоска

Естетика на музиката, Сонологија со мултимедија, Музикологија

email: trenajordanoska@t-home.mk

Трена Јорданоска е музиколог и доцент на Факултетот за музичка уметност во Скопје по предметите сонологија со мултимедија, естетика и социологија на музиката и гостувачки професор на Факултетот за уметности при Универзитетот во Ниш, Република Србија по предметот вокална литература.
Основното и средното музичко образование го завршува во МБУЦ „Илија Николовски – Луј“ во Скопје на Одделот по пијано во класата на проф. Силвија Проскова (основно музичко образование) и проф. Надежда Пожарицкаја-Пејсахова (основно и средно музичко образование) и во класата по камерна музика на проф. м-р Даница Стојанова. Во овој период таа е добитник на повеќе први и специјални награди по пијано и камерна музика на државни и меѓународни натпревари по пијано.
Дипломира на ФМУ во Скопје на Одделот по музикологија и Одделот по сонологија. Како најдобар дипломиран студент на Одделите по композиција, диригирање и музикологија е првиот добитник на наградата од Фондацијата „Томислав Зографски” во 2006 година. Во 2008 година магистрира на ФМУ во класата на проф. д-р Димитрије Бужаровски со трудовите „Проблеми на методологија на изработка на музички критики во македонската музичка култура во 21 век” и „Местото и улогата на Ладислав Палфи во појавата на македонскиот професионален пијанизам”. Во 2011 година ја одбранува докторската дисертација „Дигиталните медиуми и стратификацијата на музичката култура на тинејџерската популација во главниот град на Република Македонија – Скопје во 2009 година” на ФМУ - Скопје под менторство на проф. д-р Димитрије Бужаровски.
Активна е во повеќе области од кои најдоминантни се оние поврзани со дејноста на Институтот за истражување и архивирање музика – ИРАМ и Архивот Бужаровски: аудио и видео снимања и монтажа, архивирање на културното наследство (дигитализација на Колекцијата Пенушлиски во 2008 година), одржување на Интернет страницата на ИРАМ http://mmc.edu.mk и на Архивот Бужаровски, организацијата на настаните на ИРАМ, подготовка на радио емисии и документарни видео програми.
Со музиколошки трудови била учесник на поголем број интернационални конференции и работилници во Македонија, Хрватска, Србија, Грција, Албанија, Словенија, Велика Британија, а се јавува и како рецензент за музички настани во дневниот печат во Македонија. Исто така таа е соработник во книгата на Димитрије Бужаровски „Истражувачки методологии”.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори