Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

Биг бенд

Биг Бендот на ФМУ е формиран во учебната 2001/2002 година и оттогаш до сега под водството на маестро Кире Костов, реализирал околу четириесетина концерти и пократки настапи за потребите на ФМУ, во земјата и надвор од неа.

Во период од неколку години Биг Бендот на ФМУ беше единствениот ансамбл од овој вид во Република Македонија и како таков придонесе во голема мера за одржувањето на овој вид музичка култура во Македонија.

Репертоарот на оркестарот кој се обработува како дел од предметната програма по предметот ги опфаќа скоро сите правци во класичниот џез – диксилендот, свингот, бибап, џез-рокот, а во голем дел и композиции од македонски џез автори.

Со овој ансамбл настапувале повеќе значајни уметници како Гордана Јосифова-Неделковска (обоа), Теодосиј Спасов (кавал), Влатко Стефановски (гитара), Драган Даутовски, Александра Поповска (вокал), а и речиси сите постоечки ансамбли на ФМУ како Оркестарот од народни инструменти, Хорот „Драган Шуплевски“, Камерниот оркестар „Солисти на ФМУ“ и Хорот „Мирче Ацев“ на УКИМ.

Голем дел од некогашните студенти-членови на овој ансамбл, денес се членови на Биг Бендот на МРТВ, на Македонската филхармонија и Македонската опера и балет, како и студиски музичари во земјата и странство.


Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори