Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Гордана Јосифова Неделковска

Редовен професор

м-р Гордана Јосифова Неделковска

Обоа

email: g_josifova@hotmail.com

Проф. Гордана Јосифова Неделковска (родена 1965) дипломирала и магистрирала на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Ќиро Давидовски. Се усовршувала на академијата „Моцарт“ во Варшава, Полска и БАНФФ центарот за музика и звук во Канада, како нивен стипендист. Добитник е на повеќе награди на државни и меѓународни натпревари.

Како наставник на Факултетот за музичка уметност таа ги помина сите академски звања - од почетното - асистент до највисокото - редовен професор. Моментално, таа е редовен професор по предметите: обоа, камерна музика и методика на наставата на дувачките инструменти. Од оваа учебна година таа е назначена за декан на Факултетот за музичка уметност. Нејзините студенти по обоа и камерна музика се добитници на бројни награди на домашни и меѓународни натпревари. Низ својата повеќегодишна дејност на ова поле, таа професионално воспита,  истовремено   влевајќи им љубов кон музиката на повеќе генерации, во прв ред обоисти, но како предавач и на предметот камерна музика и на други млади музичари на дувачките инструменти кои денес со успех ги извршуваат своите работни задачи во оркестрите на Македонската опера и балет и на Македоннската филхармонија.

Она што ја прави комплетна нејзината личност се несомнено и нејзините организаторски способности. Во изминатиот период заземала повеќе значајни функции: претседател на Музичката младина на Македонија, шеф на катедрата  за дувачки инструменти на Факултетот за музичка уметност., а во два мандата  е и продекан на истиот факултет и член на сенатот на УКИМ. Во периодот  2001-2003 била  претседател на Управниот одбор  и селектор на музичката програма на фестивалот „Охридско лето“. Од 2005 година е назначена  за претседател на Комисијата  за култура  на Универзитетот „Св. Кирил и Методи, а исто така со предлог на УКИМ, а по избор од страна на собранието на Р. Македонија, е избрана за член на советот на Македонската радио-телевизија. Во 2007 година е повторно назначена за селктор на музичката програма на фестивалот „Охридско Лето“.  Во 2008 (од страна на тогашниот ректор на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Ѓорѓи Мартиновски) и е доделена плакета во знак на признание, за придонес во афирмација на универзитетот во земјата и странство.

Проф. Гордана Јосифова Неделковска е исто така основач на интернационалниот натпреварот за млади музичари „Охридски бисери“, кој што е единствен од ваков вид во Македонија, како и еден од основачите и повеќегодишен член на Македонскиот дувачки квинтет.

Од особено значење се дејствувањата на Гордана Јосифова – Неделковска како селектор на музичката програма на фестивалот „Охридско Лето“ и како концертен уметник во Р. Македонија и надвор од неа.

Во 2007 година, проф. Гордана Јосифова – Неделковска, е назначена по втор пат за музички селектор на фестивалот „Охридско Лето“. Дејствувањето на Јосифова – Неделковска во оваа сфера од културното  живеење на Р. Македонија вроди со многу значајни настани кои ја збогатија културната програма во земјата и го подигнаа нејзиното ниво.

Успешноста на нејзиното делување е потврдено  со едно светско признание- имено во 2004 година  од Уредничкиот одбор на Американскиот биографски институт  е номинирана  во категоријата  „Успешни жени на 21 век“. Во публикацијата која содржи биографии и трудови на жените кои се влијателни и креативни во општествениот живот во своите земји, токму Гордана Јосифова Неделковска  е избрана  меѓу жените во светот,  бидејќи со своето делување како уметник и педагог оставила длабоки  траги во својата средина. „Таа е една од успешните  жени на  21 век“ се наведува во текстот на Американскиот  биографски институт , која со својата севкупна активност  може да послужи како пример и патоказ за младите генерации.

Во исклучително богатиот творечки живот на Гордана Јосифова Неделковска особено треба да се истакне нејзината исполнителска активност. Како уметник со солидно музичко образование и, посебно, како уметник со исклучителна музичка надареност таа, и покрај големата активност на другите општествени, културни и образовни сфери, оствари изведувачка кариера со која стана еден од најистакнатите македонски уметници од помладата и средната генерација. Нејзините настапи, без оглед на тоа дали беа солистички, како дел од камерни состави или со големите оркестри кај нас и во странство секогаш го предизвикуваа вниманието на публиката која знаеше да ја цени нејзината музикалност и изведувачко мајсторство. Не помалку штедри во своите описи на впечатоците беа и стручните кругови.

Музичката критика нејзиното музицирање го опишуваше најчесто на следниов начин:

„Гордана е уметник со непогрешиво чувство на стилска определеност-независно дали е тоа барокно дело, класична композиција,  или современ автор. Критичарите  во нивните написи и рецензии, а по повод многубројните концертни настапи, единодушно ја истакнуваат нејзината извонредна  музикалност, мекиот и нежен звук на обоата и посебната сугестивност, но и топлина во музицирањето. Таа ги обојува  композициите  што ги изведуава со својот персоналитет, длабоко прочувствувани и со беспрекорна  интонациска  сигурност. Нејзината техника е виртуозна, но таа не е цел сама за себе, туку е во служба на разоткривање на содржината на делото. Гордана длабоко и минуциозно навлегува и  понира и во најситните детали  на творбата што ја изведува, настојувајкќи да ја долови  мислата и пораката на композиторот за автентично да ја предаде и пренесе на слушателот. Тоа секогаш успешно и со совршено мајсторство го прави.“

„... во нејзината личност се крие прекрасен музичар, лудо и всеодајно вљубен и  предаден на инструментот на својот живот-обоата, која во нејзините раце оживува и преку  која низ нежните звуци Гордана раскошно ја  излева  своја душа. Во тој  смисол Гордана со право може да го понесе епитетот поет на обоата. “

Како солист настапувала со многу значајни оркестри како Симфонискиот оркестар на националната капела на Петерсбург, камерниот оркестар „Музика вива“ под диригентство на Александар Рудин, Симфонискиот оркестар на Белград, камерниот оркестар „Софиски Солисти“, Македонската филхармонија, Македонскиот камерен оркестар, камерниот оркестар „Св. Ѓорѓе“, Оркестар на Авињон-Прованса, Камерен оркестар на Порто Алегре – Бразил, Обединет европски камерен оркестар. Со бројни рецитали има настапувано во Русија, Италија (Болоња, Милано, Фиренца,  Рим - како претставник на Р. Македонија во чест на Св. Кирил и Методиј) , Германија, Холандија, Канада, Грција, Турција, Полска, Хрватска, Словенија, Србија, Црна Гора и Македонија, секогаш вклучувајќи дела од македонски автори. Од особено значење минатата година беа нејзините настапи во Бразил, Португалија, Шпанија и Италија. Еден од настапите во Италија е од особено значење, затоа што беше одржан во престижната сала „Верди“ во Милано.  Исто така, по покана од страна на маестро Мориконе, Гордана Јосифова – Неделковска настапи на свеченото отворање на фестивалот „Охридско Лето“ оваа година. Потврда за уметничката вредност на Гордана Јосифова – Неделковска беа и зборовите на Енио Мориконе, пред неговиот концерт во Охрид:

(цитат од весникот Дневник од 13 јули, 2009 година)

„ Енио Мориконе беше воодушевен од настапот на обоистката Гордана Јосифова Неделковска, која е селектор на музичката програма на фестивалот.

Ме смири нејзиното свирење. Толку е внимателна, елоквентна и прецизна во изразот што веднаш ме воодушеви кога ја слушнав. Не очекував дека ќе чујам таков настап – рече Мориконе и посака да настапи со неа специјално на отворањето.“

Огласна табла

Известување за предавање

30/05/2018

Документ: alumni_predavadanje_UKIM-2018.pdf
Во прилог Покана/известување за предавање кое ќе се одржи на 4 Јуни 2018 година, со почеток во 11 часот, во свечената сала во Ректоратот.
 

На 4 јуни 2018 (понеделник), м-р Томислав Чокревски, докторант на Институтот за право, технологија и општество при Универзитетот во Тилбург (Холандија) ќе одржи предавање под наслов:

 

 

Пребришани умови, испрани мозоци

 

Манипулација, индоктринација,  лажни вести и современ популизам: правото на слободна мисла во

невро-технолошката, пост-фактичка ера

 

 

Предавањето ќе се одржи во свечената сала на Ректоратот на УКИМ, со почеток во 11:00 часот. Чест ни е да ве поканиме да присуствувате на настанот со кој започнува претставувањето на алумните на УКИМ пред академската заедница.

Со овој настан започнува претставувањето на алумните на УКИМ пред академската заедница.
 
 
 
Ректорат
 
<< Затвори

Промоција на прирачник на ФМУ - Скопје

17/05/2018

Во соработка со Факултетот за Музичка Уметност – УКИМ, катедрата за балетска педагогија-современ танц и вонр.проф. д-р. Искра Шукарова, Центарот за Даунов Синдром организира промоција на прирачникот кој е подготвен како дел од проектот И јас сакам да бидам балерина, поддржан од ЕУ и УНИЦЕФ. Оваа соработка е исто дел од проектот Номад то Номад на НВО- Номад Танц Академија Македонија.

Промоцијата ќе се одржи во концертната сала на ФМУ на 17. 05. 2018 во 15 часот.

<< Затвори

Одржана традиционалната манифестација „Отворен ден, запознајте го УКИМ“

07/05/2018

Традиционалната манифестација „Отворен ден, запознајте го УКИМ“ се одржa во саботата, 5.5.2018 година, на Кампусот на техничките факултети (МФС, ФЕИТ, ФИНКИ, ТМФ) каде беа сместени штандовите на факултетите.

Манифестација беше  наменета за средношколците од сите училишта во Република Македонија, но и за оние кои сакаат да дознаат нешто повеќе за програмите на сите циклуси на УКИМ.

Посетителите имаа можност непосредно во разговор со наставниот кадар и студентите да се запознаат со дејноста на најстарата високообразовна институција во државата, нејзината долга традиција, мисија и визија.

Се свој штанд се претстави и Факултетот за музичка уметност – Скопје, а нашите студенти, се погрижија за реализација на забавниот дел од овој настан.

<< Затвори

Редослед за главната аудиција за солисти со оркестарот на Македонската филхармонија

04/05/2018

Редослед за главната аудиција

за солисти со оркестарот на Македонската филхармонија

 

10:00 ч.

 

 1. Ангел Спировски (оркестарско диригирање)
 • Џ. Росини: Увертита „Севилски берберин“

 

10:10 ч.

 

 1. Ивана Јанаќиева (пијано)
 • М.Равел: Концерт за пијано и оркестар G-dur, I став

 

 1. Зоран Станишиќ (пијано)
 • С.Рахмањинов: Концерт за пијано и оркестар бр.1 оп.1,  I став

 

 1. Тоше Темелков (пијано)
 • С.Рахмањинов: Концерт за пијано и оркестар бр.2 оп.18, I став

 

 1. Артемида Ќари (пијано)
 • Д.Шостакович: Концерт за пијано и оркестар бр.2 оп.102 F-dur, I став

 

10:50 ч.

 

 1. Никола Мицевски (кларинет)
 • К. Росе-На тема од К. М. Вебер: Фантазија и рондо

 

 1. Ѓорѓи Димитров и Бојан Лушкоски (дуо кларинети)
 • Ф. Крамер: Концерт за два кларинета

 

 1. Стефан Неделковски (саксофон)
 • Д. Мијо: Скарамуш

 

 1. Филип Каревски (фагот)
 • Ф. Данци: Концерт за фагот Еф-дур

 

 1. Благоја Василевски (хорна)
 • Р. Штраус: Концерт Бр. 1, I став  

 

 1. Антонио Весковски (удирачки инструменти)
 • Н. Рoсауро: Концерт за маримба, I став

 

 

 

11:45 ч.

 

 1. Александра Чуруковска (контрабас)
 • С. Кусевицки: Концерт за контрабас и оркестар, I став  

 

 1. Илза Бафтиари (виола)
 • Ц. Форсајт: Концерт за виола и оркестар, I став

 

 1. Eни Вучидолова (виолина)
 • А. Дворжак: Концерт за виолина и оркестар, I став

 

 

 

Декан

проф. м-р Зоран Пехчевски

<< Затвори

ОТВОРЕН ДЕН НА УКИМ

02/05/2018

Отворен ден на УКИМ на 5.5.2018 година од 10 до 17 часот на Кампусот на техничките факултети (МФС, ФЕИТ, ФИНКИ, ТМФ). ПОВЕЛЕТЕ!!!

<< Затвори

Одржана промоција на каталогот за мелограмите од легатот на истакнатиот македонски фолклорист Васил Хаџиманов

23/04/2018

На 18.4.2018 година, на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во присуство на министерот за култура, г-дин Алаѓозовски, пратеници од Собранието на РМ, претставници на МАНУ, други институции и стручната јавност,  беше промовиран каталогот на дигитализираните мелограми од легатот на истакнатиот македонски фолклорист Васил Хаџиманов, кој го изработија студентите на програмата од вториот циклус студии за музички науки при ФМУ-Скопје, Николче Витковски и Цветанчо Николоски, под менторство на проф. д-р Димитрије Бужаровски.

На свеченоста, каталогот им беше предаден на претставниците на Македонската академија на науките и уметностите, каде се наоѓа овој легат. Во овој каталог се попишани 10.166 мелограми, кои се дел од обемниот легат на Васил Хаџиманов што се наоѓа во архивот на МАНУ. Со попишувањето на мелограмите се прави уште еден важен исчекор во содржината на легатот и брзото и лесно пребарување, посебно имајќи ја предвид неговата обемност.

Овој настан, исто како и попишувањето на комплетната содржина на легатот е од посебно значење за заштитата на македонското духовно културно наследство, е дел од посветената работа на  „Архивот Бужаровски“ (BuzAr), каде што каталогот ќе биде примарно депониран.

Поводот за попишувањето на мелограмите произлезе од работата врз колекцијата на носачи на звук (ленти и касети) од истакнатиот македонски фолклорист Кирил Пенушлиски, која е дигитализирана во „Архивот Бужаровски“ од вонр. проф. д-р Трена Јорданоска во 2008 година. При тоа, во метаподатоците кои ги придружуваа лентите било назначено дека дел од нив се мелографирани од Васил Хаџиманов. По завршувањето на оваа каталогизација беа скенирани 787 мелограми од кои 610 мелограми се поврзани со Колекцијата Пенушлиски.

На овој настан беше одбележана 25-годишнината од првите две дигитални снимки на хард-диск од творештвото на Димитрије Бужаровски, кои се првите дигитални снимки на хард-диск не само во Македонија, туку и на Балканот.

„БузАр“ е најголемиот дигитален архив на звучно културно наследство во Република Македонија и пошироко на Балканот. Во него се наоѓаат дигитализирани и во најголема мерка каталогизирани 2 терабајти со аудио, видео, фотографии, книги, есеи и публицистички текстови, МИДИ, партитури, мелограми, бази на податоци – поврзани со македонското и балканското културно наследство.

Меѓу нив посебно се издвојуваат 14 обемни колекции со музички и говорен фолклорен материјал (Фирфов, Видоески, Пенушлиски, Брзанов, Линин, Бадев, над 1500 детски песни и игри снимени во видео формат од Македонија, Косово и Јужна Србија), но и сопствената продукција на 20 документарни филмови и целокупни концерти (Ѓорѓи Доневски, Бапчорки, Костурчанки, Калистрат Зографски, портрети на Александра Џамбазов, Љубомир Бранџолица, Јордан Цаневски, Зоран Димитровски, Иван Кочаров, Евушка Трпкова-Елезовиќ, Снежана Анастасова Чадиковска, Јени Јол, Ендејдик итн.), 6 музички спотови, над 190 кратки видеа од хрониките на ИРАМ и „БузАр“ и над 110 аудио снимки од концерти.

 

<< Затвори

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори