Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Мојца Седеу

Редовен професор

м-р Мојца Седеу

Удирачки инструменти

email: mojca_sedeu@hotmail.com

Мојца Седеу е родена 1970 год. во Скопје, каде го завршила нижото музичко образование на отсекот пијано. Средното музичко училиште го завршува на два оддела: инструментален и наставно-теоретски, во МБУЦ-Скопје и добива диплома „Континуиран одличен успех” по сите наставни предмети и проширени знаења во областа на наставно теоретските предмети и ударни инструменти. Во 1993 Седеу дипломира на ФМУ-Скопје со највисока оцена десет (10), на вокално инструменталниот оддел-удирачки инструменти. Во 1995 год. ги завршува специјалистичките студии на солистичко свирење удирачки инструменти на ДМА-Софија во класата на проф. д-р Добри Палиев. Афинитетот кон камерното музицирање ја поттикна Седеу да ги заврши и специјалистичките студии по камерна музика во 1997 год. Постдипломските студии запишани на Државната музичка академија во Софија ги завршува во 1998 год. каде стекнува академски степен Магистер.

Добитник е  на највисоката награда на интернационалниот натпревар за инструменталисти и  композитори „Музиката и Земјата” и специјална награда за  интерпретација, од Здружението на композиторите на Бугарија 1998 год. Истата година Седеу добива признание „Високо професионална презентација” на изложената тема „Камерна музика за ударни инструменти” Performing Arts Resource Center-Skopje-MULTIMEDIA. Во 2001 год. интернационалниот конкурс „Проф. д–р Добри Палиев – Проф. д–р х.к. Зигфрид Финк” Р. Бугарија, ѝ доделува признание-„Одлична педагошка работа”. Во 2006 год. добитник е на наградата „Ѓеорги Божиков” доделена од Сојузот на композиторите на Македонија, за изведувач.

Мојца Седеу како еден од најактивните музичари на нејзината генерација, се докажа себеси како водечки перкусионист во Македонија. Повеќе автори инспирирани од нејзината креативна изведба посветиле дела за удирачки инструменти. Како изведувач, има остварено бројни снимки за радио и ТВ станици. Учествувала во проекти заедно со Heinz von Moisy, Rey Charles, Rhani Krija, Теодосиј Спасов, Tavitjan Brothers, Калиопи...

Првите  оркестарски искуства ги стекнува на 16 годишна возраст, во Градскиот дувачки оркестар - Скопје. Соработувала со повеќе оркестри: Танцовиот Оркестар на МРТВ, Македонската Опера, Софиска Филхармонија, Радио Симфониски Оркестар - Софија, Градски Оркестар - Софија, Војводинска Омладинска Филхармонија, Симфониски Оркестар на ФМУ, Младински Оркестар МММ, Оркестар „Банки”-Р.Бугарија, Битолски Камерен Оркестар, Оркестар „Московија”, Балканска Филхармонија, Камерен Оркестар на МФ, Косовска Филхармонија, Меѓународен Симфониски Оркестар, ансамбл за современа музика „Алеа”, ансамбл „Полиритмија”...  Од 1993 год. до денес, Седеу е тимпанист водач на Македонската Филхармонија. Во последните две децении, како оркестрант има реализирано над 400 концерти.

Мојца Седеу е активна и како солист, и има остварено бројни настапи на реномирани фестивали и манифестации: „Денови на Македонска Музика”, „Охридско Лето”, „Есенски Музички Свечености”, „Скопско Лето”...  како и концерти во Хрватска, Бугарија, Канада, Германија, Англија...

Проф. м-р Мојца Седеу од 1998 година предава на Факултетот за музичка уметност при Универзитетот ”Св. Кирил и Методиј” во Скопје (удирачки инструменти, камерна музика и оркестарски делници), за додипломските и постдипломските студии. Од 2006 година Седеу предава и на Факултетот за музички уметности при Универзитетот во Приштина (удирачки инструменти, камерна музика, методика, А виста).

Низ нејзините  различни музички и педагошки активности, таа секогаш ја покажува својата заложба за растење на перкусионистичката уметност, за одличната изведба и за воспоставување на силен контакт помеѓу различните учесници инволвирани во перкусионистичките полиња.

Како  промотор на иновативно перкусионистичко истражување, креативна работа, изведба, педагогија и интернационална културна соработка,  во 1998 год. Седеу е основач и уметнички раководител на ансамблот за удирачки инструменти „Сонант”, формиран со истакнати перкусионисти од нејзината класа на ФМУ-Скопје, добитници на повеќе меѓународни награди и признанија:

Yamaha „music fondation of Europe“ 2001, II награда IX меѓунар. конкурс „Музиката и Земјата“ Софија  2001, специјална награда „Жан Бернар Бошан“ Софија 2001, I награда конкурс „Проф.д–р Д. Палиев-Проф. д–р х.к. З.Финк” Р.Бугарија 2001,специјална награда на меѓународен натпревар „ММД” Софија 2001, III награда–IX меѓународен конкурс „Музиката и Земјата” Р. Бугарија 2001, две I-ви награди на 41–ви национален натпревар V кат. 2003, специјална награда на 41–ви национален натпревар V кат. 2003, две I-ви награди на 41–ви национален натпревар VI кат. 2003,специјална награда „Марица Изток“ XI меѓунар. конкурс Софија 2003, II награда – XI меѓународен конкурс „Музиката и Земјата” Р. Бугарија 2003, специјална награда на 13–ти меѓунар. конк. „Музиката и Земјата“ Софија  2005, I награда на 44–ти национален натпревар V кат. 2006, II награда на 44–ти национален натпревар VI кат. 2006, I награда на 44–ти национален натпревар VI кат. 2006, специјална награда 15–ти меѓунар. конкурс „Музиката и Земјата“ Софија 2007,  специјална награда на 46–ти национален натпревар IV кат. 2008, II награда на 47–ми национален натпревар VI кат. 2009, II награда на 47–ми национален натпревар V кат. 2009, I награда на 47–ми национален натпревар V кат. 2009, специјална награда на 47–ми национален натпревар VI кат. 2009, специјална награда на 47–ми национален натпревар I кат. 2009, I награда на 47–ми национален натпревар III кат. 2009, II награда на 49–ти национален натпревар III кат. 2011, I награда на 2–ри државен натпревар на млади музичари I кат. 2011, II награда на 2–ри државен натпревар на млади музичари I кат. 2011, I награда на 2–ри државен натпревар на млади музичари пред кат. 2011,специјална награда на 2–ри државен натпревар на млади музичари III кат. 2011,Laureate I International Competition "Lake Pearls" – Struga VI кат. 2011, Laureate III  International Competition "Lake Pearls" – Struga III кат. 2011, Laureate III  International Competition "Lake Pearls" – Struga IV кат. 2011, I награда на 2-ри меѓународен натпревар “КМК“ - III кат. 2011.

 

Мојца Седеу е активна во дејности од поширок интерес:

 • Демонстратор на „Bach Percussion Seminar” Грожњан–Хрватска 1997 год.
 • Лидер на меѓународниот семинар по ударни инструменти „Percussion Meeting in Macedonia” 1998 год.
 • Постојан член на „Percussion Arts Society“ од 1998 год.
 • Член на жири комисија на интернационалниот конкурс за перкусионисти „Проф. д-р Д.Палиев-Проф. д-р х.к. З. Финк” Р.Бугарија 2001 год.
 • Постојан член и председател на жири комисија на Државните натпревари на ученици и студенти по музика од 2003 год.
 • Национален куратор за меѓународна културна соработка во циклусот концерти „Нова Сцена”    Министерство за култура на Р.М. 2003-04 год.
 • Член на стручен тим од Бирото за развој на образованието 2008-2011 год.

Огласна табла

Известување за предавање

30/05/2018

Документ: alumni_predavadanje_UKIM-2018.pdf
Во прилог Покана/известување за предавање кое ќе се одржи на 4 Јуни 2018 година, со почеток во 11 часот, во свечената сала во Ректоратот.
 

На 4 јуни 2018 (понеделник), м-р Томислав Чокревски, докторант на Институтот за право, технологија и општество при Универзитетот во Тилбург (Холандија) ќе одржи предавање под наслов:

 

 

Пребришани умови, испрани мозоци

 

Манипулација, индоктринација,  лажни вести и современ популизам: правото на слободна мисла во

невро-технолошката, пост-фактичка ера

 

 

Предавањето ќе се одржи во свечената сала на Ректоратот на УКИМ, со почеток во 11:00 часот. Чест ни е да ве поканиме да присуствувате на настанот со кој започнува претставувањето на алумните на УКИМ пред академската заедница.

Со овој настан започнува претставувањето на алумните на УКИМ пред академската заедница.
 
 
 
Ректорат
 
<< Затвори

Промоција на прирачник на ФМУ - Скопје

17/05/2018

Во соработка со Факултетот за Музичка Уметност – УКИМ, катедрата за балетска педагогија-современ танц и вонр.проф. д-р. Искра Шукарова, Центарот за Даунов Синдром организира промоција на прирачникот кој е подготвен како дел од проектот И јас сакам да бидам балерина, поддржан од ЕУ и УНИЦЕФ. Оваа соработка е исто дел од проектот Номад то Номад на НВО- Номад Танц Академија Македонија.

Промоцијата ќе се одржи во концертната сала на ФМУ на 17. 05. 2018 во 15 часот.

<< Затвори

Одржана традиционалната манифестација „Отворен ден, запознајте го УКИМ“

07/05/2018

Традиционалната манифестација „Отворен ден, запознајте го УКИМ“ се одржa во саботата, 5.5.2018 година, на Кампусот на техничките факултети (МФС, ФЕИТ, ФИНКИ, ТМФ) каде беа сместени штандовите на факултетите.

Манифестација беше  наменета за средношколците од сите училишта во Република Македонија, но и за оние кои сакаат да дознаат нешто повеќе за програмите на сите циклуси на УКИМ.

Посетителите имаа можност непосредно во разговор со наставниот кадар и студентите да се запознаат со дејноста на најстарата високообразовна институција во државата, нејзината долга традиција, мисија и визија.

Се свој штанд се претстави и Факултетот за музичка уметност – Скопје, а нашите студенти, се погрижија за реализација на забавниот дел од овој настан.

<< Затвори

Редослед за главната аудиција за солисти со оркестарот на Македонската филхармонија

04/05/2018

Редослед за главната аудиција

за солисти со оркестарот на Македонската филхармонија

 

10:00 ч.

 

 1. Ангел Спировски (оркестарско диригирање)
 • Џ. Росини: Увертита „Севилски берберин“

 

10:10 ч.

 

 1. Ивана Јанаќиева (пијано)
 • М.Равел: Концерт за пијано и оркестар G-dur, I став

 

 1. Зоран Станишиќ (пијано)
 • С.Рахмањинов: Концерт за пијано и оркестар бр.1 оп.1,  I став

 

 1. Тоше Темелков (пијано)
 • С.Рахмањинов: Концерт за пијано и оркестар бр.2 оп.18, I став

 

 1. Артемида Ќари (пијано)
 • Д.Шостакович: Концерт за пијано и оркестар бр.2 оп.102 F-dur, I став

 

10:50 ч.

 

 1. Никола Мицевски (кларинет)
 • К. Росе-На тема од К. М. Вебер: Фантазија и рондо

 

 1. Ѓорѓи Димитров и Бојан Лушкоски (дуо кларинети)
 • Ф. Крамер: Концерт за два кларинета

 

 1. Стефан Неделковски (саксофон)
 • Д. Мијо: Скарамуш

 

 1. Филип Каревски (фагот)
 • Ф. Данци: Концерт за фагот Еф-дур

 

 1. Благоја Василевски (хорна)
 • Р. Штраус: Концерт Бр. 1, I став  

 

 1. Антонио Весковски (удирачки инструменти)
 • Н. Рoсауро: Концерт за маримба, I став

 

 

 

11:45 ч.

 

 1. Александра Чуруковска (контрабас)
 • С. Кусевицки: Концерт за контрабас и оркестар, I став  

 

 1. Илза Бафтиари (виола)
 • Ц. Форсајт: Концерт за виола и оркестар, I став

 

 1. Eни Вучидолова (виолина)
 • А. Дворжак: Концерт за виолина и оркестар, I став

 

 

 

Декан

проф. м-р Зоран Пехчевски

<< Затвори

ОТВОРЕН ДЕН НА УКИМ

02/05/2018

Отворен ден на УКИМ на 5.5.2018 година од 10 до 17 часот на Кампусот на техничките факултети (МФС, ФЕИТ, ФИНКИ, ТМФ). ПОВЕЛЕТЕ!!!

<< Затвори

Одржана промоција на каталогот за мелограмите од легатот на истакнатиот македонски фолклорист Васил Хаџиманов

23/04/2018

На 18.4.2018 година, на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во присуство на министерот за култура, г-дин Алаѓозовски, пратеници од Собранието на РМ, претставници на МАНУ, други институции и стручната јавност,  беше промовиран каталогот на дигитализираните мелограми од легатот на истакнатиот македонски фолклорист Васил Хаџиманов, кој го изработија студентите на програмата од вториот циклус студии за музички науки при ФМУ-Скопје, Николче Витковски и Цветанчо Николоски, под менторство на проф. д-р Димитрије Бужаровски.

На свеченоста, каталогот им беше предаден на претставниците на Македонската академија на науките и уметностите, каде се наоѓа овој легат. Во овој каталог се попишани 10.166 мелограми, кои се дел од обемниот легат на Васил Хаџиманов што се наоѓа во архивот на МАНУ. Со попишувањето на мелограмите се прави уште еден важен исчекор во содржината на легатот и брзото и лесно пребарување, посебно имајќи ја предвид неговата обемност.

Овој настан, исто како и попишувањето на комплетната содржина на легатот е од посебно значење за заштитата на македонското духовно културно наследство, е дел од посветената работа на  „Архивот Бужаровски“ (BuzAr), каде што каталогот ќе биде примарно депониран.

Поводот за попишувањето на мелограмите произлезе од работата врз колекцијата на носачи на звук (ленти и касети) од истакнатиот македонски фолклорист Кирил Пенушлиски, која е дигитализирана во „Архивот Бужаровски“ од вонр. проф. д-р Трена Јорданоска во 2008 година. При тоа, во метаподатоците кои ги придружуваа лентите било назначено дека дел од нив се мелографирани од Васил Хаџиманов. По завршувањето на оваа каталогизација беа скенирани 787 мелограми од кои 610 мелограми се поврзани со Колекцијата Пенушлиски.

На овој настан беше одбележана 25-годишнината од првите две дигитални снимки на хард-диск од творештвото на Димитрије Бужаровски, кои се првите дигитални снимки на хард-диск не само во Македонија, туку и на Балканот.

„БузАр“ е најголемиот дигитален архив на звучно културно наследство во Република Македонија и пошироко на Балканот. Во него се наоѓаат дигитализирани и во најголема мерка каталогизирани 2 терабајти со аудио, видео, фотографии, книги, есеи и публицистички текстови, МИДИ, партитури, мелограми, бази на податоци – поврзани со македонското и балканското културно наследство.

Меѓу нив посебно се издвојуваат 14 обемни колекции со музички и говорен фолклорен материјал (Фирфов, Видоески, Пенушлиски, Брзанов, Линин, Бадев, над 1500 детски песни и игри снимени во видео формат од Македонија, Косово и Јужна Србија), но и сопствената продукција на 20 документарни филмови и целокупни концерти (Ѓорѓи Доневски, Бапчорки, Костурчанки, Калистрат Зографски, портрети на Александра Џамбазов, Љубомир Бранџолица, Јордан Цаневски, Зоран Димитровски, Иван Кочаров, Евушка Трпкова-Елезовиќ, Снежана Анастасова Чадиковска, Јени Јол, Ендејдик итн.), 6 музички спотови, над 190 кратки видеа од хрониките на ИРАМ и „БузАр“ и над 110 аудио снимки од концерти.

 

<< Затвори

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори