Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Нинослав Димов

Вонреден професор

м-р Нинослав Димов

Саксофон, Оркестарски делници за саксофон, Камерна музика

email: nino_saxaphone@yahoo.com

Роден: 06.04.1982 – Скопје, Р. Македонија

 

Образование:

Додипломски студии:

 • Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје – Факултет за Музичка Уметност – Саксофон – Cum Laude – во класата на Стојан Димов 2000-2004; -

 • „Universität der Kunste“ – Берлин – Германија – Саксофон во класата на Детлеф Бенсман 2004-2006;

 

Постдипломски студии:

 • Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје – Факултет за Музичка Уметност – Саксофон во класата на Стојан Димов 2004-2006; -

 • „Universität der Kunste“ – Берлин – Германија – Саксофон во класата на Детлеф Бенсман 2006-2009  ;

 

Награди и признанија:

 • Прва Специјална Награда (100 бода) на Државниот Натпревар на Музичките Школи, Битола, Македонија, 2000 г.; -

 • Четврто место на Интернационалниот Натпревар по Саксофон во Кршко, Словенија, 2001 г.;

 • Трето место на Интернационалниот Музички Натпревар „Земјата и Луѓето“, Софија, Бугарија, 2002 г.;

 • Прва Специјална Награда на Интернационалниот Музички Натпревар „Охридски Бисери“, Охрид, Македонија, 2003 г.;

 

Педагошка активност:

- Доцент по саксофон на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ - Скопје - Факултет за Музичка Уметност 2009- ;

 

Концертни активности:

 • Солистички рецитали и концерти: Македонија (Скопје, Битола, Охрид), Србија (Белград, Нови Сад), Хрватска (Дубровник), Црна Гора (Будва), Бугарија (Софија), Словенија (Кршко, Копер), Германија (Берлин)

 • Камерни ансамбли: Македонија (Скопје, Охрид, Битола, Крива Паланка), Србија (Белград, Нови Сад), Босна и Херцеговина (Мостар), Хрватска (Дубровник), Германија (Берлин, Буко, Битерфелд, Дуисбург, Вајлбург)

 • Солист со: Македонска Филхармонија, Косовска Филхармонија, „Lietzeorchester“ – Берлин, Германија

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори