Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

д-р Марија Ѓошевска

Редовен професор

д-р Марија Ѓошевска

Пијано, Камерна музика, Литература за пијано

email: gjosevskapiano@yahoo.com

Марија  Ѓошевска е родена во Неготино 1980 год. каде го започнува музичкото образование. Средното музичко училиште го завршува во МБУЦ Илија Николовски Луј во Скопје во класата на проф.Снежана Анастасова Чадиковска, а дипломира и магистрира на ФМУ – Скопје во класата на проф. Борис Романов. Во моментов е при крај на докторските студии по пијано кај истиот професор.

Марија  Ѓошевска учествувала на повеке концерти во Македонија и странство: Англија,Франција, Италија, Хрватска, Турција, Бугарија, Чешка итн.

Учествувала  на повеќе натпревари и тоа:

-1992, 95, 98 – прва награда на Републичките натпревари по пијано

-1995 – финалист на меѓународниот натпревар по пијано во Усти над Лабен – Чешка

-1996 – финалист на меѓународниот натпревар во Сенегалија - Италија

-1997 - трета награда на меѓународниот натпревар Никола Рубинштајн во Париз – Франција

 

Повеќе  пати настапува како солист со: Македонска филхармонија  Дубровачки Симфониски Оркестар, Камерниот оркестар на Музичка Младина на Македонија и фестивалскиот оркестар на Охридска лето.

Настапувала со свои рецитали на Скопско лето, Хераклејски  вечери, Охридско лето итн. Како солист и хонорарен соработник на Македонската Филхармонија има соработувано со повеќе диригенти: Антон Нанут, Леонид Николајев, Патрик Штруб, Арилд Ремерајт, Јуриј Алиев, Саша Николовски – Ѓумар, Борјан Цанев и др.

Реализирала аудио и видео снимки за потребите  на МРТВ.

Работи  како вонреден професор на катедрата  по пијано на Факултетот за Музичка  Уметност во Скопје.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори