Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

д-р Ана Гацева

Редовен професор

д-р Ана Гацева

Пијано, Камерна музика , Историја на пијанизмот

email: gaceva@yahoo.com

Ана Гацева е вонреден професор по пијано на Факултетот за уметности во Скопје. Дипломирала пијано на ФМУ во Скопје како најдобар студент на Универзитетот Св. Кирил и Методиј. Магистрирала пијано на истиот Факултет со високата оцена “Cum laude”.

Гацева е првиот Доктор на науки по пијано интерпретација во Македонија. Тезата во 2007 година ја одбранила под менторство на светски познатиот пијанист Сајмон Јанг, професор на Тринити Колеџот од Лондон и Др Димитрије Бужаровски, редовен професор на ФМУ Скопје. 

Светски познатата Моцартеум Летна Академија во Салзбург ја завршила во класата на проф. А. Делле Вигне.

Во Париз дипломирала и магистрирала камерна музика на реномираната Академија Екол Нормал Алфред Корто, стекнувајки се со Диплома за високо образование, како и со највисоката европска диплома за постдипломски студии – Диплома за концертист кај проф. Јаса и проф. Дебуши. Паралелно се усовршува кај врвниот педагог и пијанист М. Дешосе. Лауреат е на повеќе  државни и меѓународни награди.

Ана Гацева се вбројува меѓу најуспешните солисти во својата земја, реализирајќи притоа повеќе од 80 концерти,  од кои 30тина на европската сцена. Редовно настапува со Македонската Филхармонија, со Младинскиот Камерен Оркестар, била солист на Рускиот Академски Камерен Оркестар Музика Вива, на Оркестарот за современа музика “Света Софија” итн.

Настапувала по покана на Меѓународни Фестивали, во светски угледни сали и институции како солист и камерен музичар во Париз, Њујорк, Салзбург, Виена, Дрезден, Киев, Софија, Загреб, Хвар, Белград, Логатец, Пловдив, Порторож и др.

Реализирала голем број снимки за Македонската Телевизија, како и снимки за Радио Скопје, Радио и  Телевизија Загреб, Радио и Телевизија Љубљана.

На репертоарот на Гацева се наоѓаат дела на автори од сите музички епохи, активно пропагирајќи ги и делата на современите македонски композитори, во својата земја и надвор од неа.

Гацева е член на Сојузот на музичките уметници на Македонија и член на Управниот Одбор на Македонската Филхармонија, а била член и на Управниот Одбор на Културно Информативниот Центар-Скопје.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори