Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Зорица Каракутовска

Редовен професор

м-р Зорица Каракутовска

Хармоника, Камерна музика, Литература за хармоника

email: zorica975@hotmail.com

Зорица Каракутовска е родена 1975 година во Струмица, Македонија. Со свирење на инструментот хармоника започнува на нејзина 8 годишна возраст.

 

Музичко образование:

После завршувањето на основното музичко училиште за инструментот хармоника своето средно образование го продолжува во Средното Музичко Училиште “Д-р Војислав Вучковиќ” во Белград, Србија. За време на средното училиште Зорица е добитник на голем број награди на престижни натпревари по музика (една од нив е освоеното прво место во трета категорија на 30-от Државен натпревар на ученици и студенти по музика одржан 1993 година).

После завршувањето на средното образование своите студии по хармоника ги започнува и завршува на Факултетот за Музичка Уметност во Скопје во класата на Проф. Војин Васовиќ.

Во јануари 2004 година станува Магистер по музика.

 

Работно искуство: 

Од 2002 година, Зорица работи како професор по хармоника и камерна музика на Факултетот за Музичка Уметност во Скопје.

Со педагошка дејност започнува во 1995 година во Музичко Балетскиот Училишен Центар “Илија Николовски-Луј” Скопје.

Од тогаш па до денес, нејзините ученици и студенти се добитници на повеќе од 130 престижни награди на сите државни и многу интернационални натпревари (нејзиното трио во состав хармоника и ударалки го освои 3-тото место во категоријата за камерна музика на “Светскиот куп 2002” одржан во Копенхаген-Данска; нејзиниот студент Зоран Кирјаковски го освои 3-тото место во категоријата за клавирска хармоника на “Светскиот куп 2004” одржан во Понтарлиер-Франција; 3 пати, 2004, 2006 и 2008 година, ученик од нејзината класа е добитник на наградата “Климентина Рафајловска” за најдобар инструменталист во својата генерација; 3 пати, 2002, 2005 и 2008 година, нејзините ученици и студенти се добитници на ГРАНД ПРИ наградата на Државниот натпревар за ученици и студенти по музика; 2 пати нејзин ученик ја освојува наградата која Европската Унија на Музички натпревари за млади ја доделува на најдобриот изведувач на натпреварот “Охридски бисери” и други).

Од плодната соработка со своите студенти произлегуваат многу успешни изведби на концертните подиуми во земјата и странство (Србија, Чешка, Бугарија, Финска, Франција, Италија и др)

Зорица е Претседател на Асоцијацијата на хармоникашите “Љубители на класичната музика” Скопје која е членка на Светската Унија на хармоникашите (Confederation Internationale des Accordeonistes /CIA/, членка на Интернационалниот Музички Совет на УНЕСКО), член на Музичкиот комитет во Светската Унија на хармоникашите и член во Здружението на музичките и балетски педагози од Република Македонија.

Во последните 4 години Зорица е добитник на годишната награда за најдобар педагог во областа на музичката педагогија која ја доделува Здружението на музичките и балетски педагози од Република Македонија (член на Европската Унија на Музички натпревари за млади).

 

Концертна активност:

Зорица е сеуште активна на концертната сцена. Како изведувач има настапувано на сите престижни манифестации во Македонија: “Охридско лето”, “Скопско лето”, “Штипско културно лето” и други.

Постојан соработник е на Македонската Филхармонија.

 

Членување во жири комисии: 

Почнувајќи од 2000-та година кога Светкиот куп за хармоника се одржа во Крагујевац (Србија), Зорица е член на Интернационалното жири на овој најпрестижен натпревар за инструментот хармоника. Следуваат Светските купови одржани во: Лондон (Англија-Велика Британија) 2001 година, Копенхаген (Данска) 2002 година, Штурово (Словачка) и Естергом (Унгарија) 2003 година, Понтарлиер (Франција) 2004 година, Кастело Бранко (Португалија) 2005 година и Глазгов (Шкотска-Велика Британија) 2008 година.

Член е на интернационалните жири комисии и на следниве натпревари: 2-от, 4-от, 6-от и 8-от Интернационален натпревар за млади музичари “Охридски бисери” Охрид, Светските трофеи за хармоника одржани во Сараево (Босна и Херцеговина) 2008 година и Албуфеира (Португалија) 2009 година, како и на Интернационалниот натпревар “Хармоникашка пролет 2003” во Пловдив (Бугарија).

Од 1995 година Зорица е член на сите државни натпревари по музика како за инструментот хармоника, така и за камерна музика.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори