Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Златко Мадевски

Вонреден професор

м-р Златко Мадевски

Хармоника, Камерна музика, Ансамбл за хармоника

email: zlatkomadevski@gmail.com

Во 1996 го завршува основното музичко образование во УОМО “Боро Џони” Струмица, Македонија. 

Во 2000 го завршува средното образование во ДМБУЦ “Илија Ноколовски-Луј” Скопје,Македонија;

Во 2004 завршува на Факултетот за Музичка Уметност во Скопје одсек хармоника, најпрво во класата на проф.Војин Васовиќ (Србија) а по две години продолжува во класата на проф.Зорица Каракутовска;

Во 2007 ги завршува постдипломските студии на Факултетот за Музичка Уметност во Скопје одсек хармоника во класата на проф.Војин Васовиќ (Србија).   Педагошка дејност

Од 2007 година е доцент на Факулетот за Музичка уметност во Скопје каде ја остварува својата креативност,творечка и уметничка дејност со своите студенти на инструментот хармоника и камерна музика. Со педагошка дејност започнува од 2004год. во Основното Музичко Училиште “Панче Пешев” во Куманово. 


Награди

Во текот на студирањето зема учество на повеќе интернационални и државни натпревари од кои:

прва награда - Акордеонна пролет 2003год. на интернациоалниот натпревар во Р.Бугарија;

втора награда-Акордеонна пролет 2002год. во Р.Бугарија;

трета награда на интернационалниот натпревар во Р.Македонија- Охридски бисери 2003год;

специјална награда на државниот натпревар 2000год. како трио хармоники

-учество на интернацијоналниот натпревар во Кастелфидардо-италија 1999г. 


Уметничка дејност

Има одржано повеке солистички концерти низ Р.Македонија како солист и со своите студенти:

Рецитал-Концертна сала ФМУ 2005год;

Рецитал-Концертна сала ФМУ 2006год;

Концерт-Концертна сала музичко училиште “Панче Пешев” -Куманово 2006год;

Рецитал-Центар за култура “Трајко Прокопиев” -Куманово 2007год;

Рецитал-Национална галерија “Даут Пашин Амам” 2007год;

Концерт на студентите на ФМУ класа доц.З.Мадевски-Концертна сала ФМУ 2009год.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори