Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

д-р Кристина Светиева

Вонреден професор

д-р Кристина Светиева

Пијано, Камерна музика

email: svetieva_kristina@yahoo.com

Кристина  Светиева е родена во Скопје 1985 год. Пијано започнува да учи и да настапува  на шест годишна возраст. Дипломира во 2006 год. на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на проф. Т. Светиев, а магистрира со „цум лауде“ во 2008 год. под менторство на проф. Жени Захариева. 

Во  текот на своето школување се истакнува  како една од македонските најталентирани млади пијанистки и развива широка концертна дејност. Успешно настапува на подиумите низ Македонија (“Охридско Лето”, “Скопско Лето”, “Денови на Македонска Музика”) и надвор од земјата (Турција, Италија, Бугарија, Шведска, Холандија, Хрватска, Чешка,Србија).  

Носител е на повеќе високи државни и меѓународни  награди и признанија на натпреварите во Италија, Бугарија, Чешка,”Охридски  Бисер”, Сан Даниеле, Русалка. 

Меѓу  бројните нејзини настапи како позначајни се издвојуваат нејзиното деби со Македонската Филхармонија на седумгодишна возраст, а потоа следуваат настапи со истиот оркестар 1996, 1999, 2002, 2004, 2007.  

Забележителни се и настапите со оркестарот на Факултетот за Музичка Уметност 2005, како и учеството на повеќе интернационални музички фестивали меѓу кои:  

о Интернационалниот музички фестивал во Анкара - Турција  (1997);
о Настап со филхармонијата во Разград - Бугарија во рамките на Балканскиот Пијанистички Форум (2000);
о Интернационалниот музички фестивал во Северен Кипар (2000);
о Берген - Холандија (2001);
о “Охридско Лето” во Охрид - Македонија (2002)
о Солистички рецитал во престижната „Сала Бугарија“ во  Софија- Бугарија (2009)

-      Концерт на Весна Гиновска - Илкова - сопран и Кристина Светиева - уметнички соработник во рамките на фестивалот „Златна Лира“ 

Исто  така има остварено повеќе солистички рецитали во Скопје во салонот 19.19 и во салата на факултетот за музичка уметност (1998, 2000, 2001, 2003, 2004, 2008).   

Активен учесник е на бројни пијанистички семинари и мајсторски класи каде соработува со бројни еминентни педагози и пијанисти како што се: Ж. Захариева, Н. Штаркман, В. Крпан, А. Португез, Ф. Фолк, П. Донахју, Џ. О’Конор, М. Ф. Буке, Ф. Турисини, К. Сакаи, А. Лемони, М. Каишиге, Т. Каишиге и сите го одбележуваат нејзиниот исклучителен талент и извонредните изведувачки способности.

Под менторство на проф. Жени Захариева и проф. д-р Д. Бужаровски, К. Светиева ги следи докторските студии на ФМУ во Скопје  и специјализацијата на „ Сцуола Цанторум“ во Париз каде веќе се здоби со диплома „Дипломе Супéриеур“.

Од  септември 2006 год. се вработува како педагог по пијано во ДМБУЦ  „Илија Николовски – Луј“ во Скопје, а во мај 2008 година К. Светиева е избрана како  асистент по пијано на Факултетот за музичка уметност во Скопје.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори