Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Живко Фирфов

Редовен професор

м-р Живко Фирфов

Виолончело

email: zivko.firfov@gmail.com

М-р Живко Фирофв е роден во Скопје во семејство на еминентни музичари (трета генерација). На 16 годишна возраст се запишува на Факултетот за музичка уметност како вонреден талент во класата на проф. Душка Тасеска. По завршувањето на додипломските студии запишува магистерски студии во ”Кент Стате Университѕ” – Кент, Охајо, САД, во класата на проф. Моше Амитај, каде работи како асистент во истата класа. Магистрира во 1996 година. Својата професионална надоградба ја продилжува со светски реномираните виолончелисти и педагози како: Фритз Маг, Лин Харел, Милкош Перењи, Ентони Елиот, Јехуда Ханани, Михаил Хомицер, Александар Федорченко и други.
М-р Живко Фирфов е активен виолончелист на подиумите во Македонија со рецитали во Скопје и на фестивалите: Охридско Лето, Скопско лето, Интерфест, Денови на Македонска Музика. Исто така настапува како солист со Македонска Филхармонија, камерниот оркестар при Македонската Академикум”. Фирфов гостува и на интернационалните сцени во САД и Европа (Велика Британија, Романија, Бугарија ...).
М-р Живко Фирфов работи како професор по виолончело и камерна музика на Факултетот за музичка уметност при Универзитетот Св. “Кирил и Методиј” во Скопје. Во периодот од 2005 - 2009год. бил Продекан за концертна дејност и меѓународна соработка.
М-р Живко Фирфов извршува професионални и општествени функции како:
- Координатор на интернационалниот младински симфониски оркестар (CEISO) при Централоно Европската Иницијатива (ЦЕИ) за Македонија, каде работи и како педагог.

- Член на комисијата за настава при Универзитетот Св. “Кирил и Методиј”-Скопје
- Член на претседателството на Сојузот на музичките уметници на Македонија (СМУМ)
- Член на интернационални натпревари.
- Поранешен член на Американската асоцијација на гудачки педагози ASTA.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори