Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Олег Кондратенко

Редовен професор

м-р Олег Кондратенко

Виолина

email: olegkondratenko@hotmail.com

Роден е 1973 година и почнува да свири виолина на  7 годишна возраст. Го завршува  нижото и средното образование во МБУЦ “Илија Николовски Луј” во Скопје, во класата на професорите П.Николов и Р. Димитриев. Студиите ги продолжува во Ротердам  (Холандија) во класите на професорите И.Груберт и З.Гилелс, каде ја завршува првата година. За време на студиите добитник е на повеќе награди меѓу кои: “Прва Републичка“, “Сојузна награда“ во рамките на поранешна СФРЈ. 

Концертира во Холандија, Германија, Данска, Русија, Египет, Унгарија, Австрија, Хрватска, на фестивалите Охридско и Скопско лето, како и повеќе настапи со Македонската филхармонија. Кондратенко дипломира на ФМУ со оценката 10 Cum laude во класата на професорот Зоран Димитровски, за потоа да замине на Високата школа во Келн каде завршува постдипломски студии во класата на професорот П.Матцка и највисокиот  солистички степен  "Konzertexamen" во класата на професорката М.Мартин, а камерна музика работи со "Албан Берг" квартетот и Александар Лонгвич. 

Во моментот Кондратенко е вонреден професор на ФМУ  на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" во Скопје и ФМУ на Универзитетот "Гоце Делчев" во Штип; солист и гостин концертмајстор на камерниот оркестар "Junge Philharmonie" во Келн со кој само во  2005 година во рамките на летната турнеја низ Германија остварил 39 солистички настапи. Од 2008 година е раководител и концертмајстор на Ф.А.М.Е. филмскиот оркестар при Македонската радио и телевизија.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори