Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Фросина Балова

Редовен професор

м-р Фросина Балова

Виола

Фросина Балова основното музичко образование го започнува во МБУЦ – Скопје, во класата на проф.Благој Цанев и проф.Паскал Николовски. Во истиот училишен центар го завршува и средното образование во класата на проф.Павлина Мисиркова. Дипломира со највисока оцена на ФМУ – Скопје во класата на проф.Љубомир Господинов во 1984 година, а во истата класа магистрира во 2000 година.

Уште за време на својот едукативен период настапува на сите позначајни манифестации во организација на МБУЦ и ФМУ, во рамките на Македонија и на некогашна Југославија. Така, вредни за споменување секако се успесите на еден млад музичар како член на Младинскиот оркестар во Грожњанин (Хрватска)  во 1979 година, а од 1980 година и како водач на групата виоли при истиот. Од 1981 година е учесник на многу амбициозна програма, член на Европскиот младински гудачки квартет, со седиште во Грожњанин. Истата година Балова успешно концертираше на ревијалниот настап на млади уметници на Југославија – “Млада Сутјеска”. Во 1982 година се здобива со ретката можност, по пат на повеќекратна селекција, да стане член на светскиот младински симфониски оркестар во Печуј – Унгарија. Заслужува да биде спомнато и учеството на сите “Музички каравани” во периодот од 1980 – 1984, во организација на Музичка младина на Македонија. Сиот овој интензивен развоен пат на еден млад, репродуктивен уметник, резултираше со здобивањето на едно, во тоа време престижно општествено признание – наградата “Млад борец” за 1982 година.

Од 1989 година Фросина Балова е водач на групата виоли при Македонската филхармонија и на Камерниот оркестар на МРТ. Истовремено е член на гудачкиот квартет на Македонската филхармонија во периодот од 1990 до 1994 година. Од 1999 година е член на камерниот оркестар Св.Софија.

Од пост – едукативниот период вредни за спомнување се бројни настапи, учества како солист, член на оркестар или камерен состав, ширум земјава и во странство, соработка со еминентни солисти, диригенти, оркестарски музичари коишто во суперлативи го искажуваат својот впечаток за квалитетот на виолистот Фросина Балова. Да се споменат само некои: гостин на фестивалскиот оркестар на Дубровачки летни игри за целата сезона во 1989 година; настап на “Охридско лето” и на “Дани музике” – Херцег Нови, во 1991 година; Варненско лето ’96; Меѓународна трибина на композитори – Белград, ’97/2000; Концерт на НДК – Софија, ’94; Денови на македонска музика ’96, Охридско лето ‘92/2000; честитки за покажаната професионалност во работата од страна на диригентите Фимчо Муратовски, Вјачислав Блинов, Тадеуш Козловски, Леонид Николаев, Ѓула Немет, Ангел Шурев, Ванчо Чавдарски и др., од академик Властимир Николовски за изведба на солистичката делница во неговото “Трио соноро”, итн.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори