Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

д-р Искра Шукарова

Вонреден професор

д-р Искра Шукарова

Композиција на модерен и современ танц, Методика на современ танц, Современ танц

email: sukarovai@yahoo.com

Искра Шукарова беше истакнат солист при Македонската Опера и Балет од 1991-2010 год, каде реализираше бројни солистички улоги како дел од репертоарот на МОБ.

Таа специјализираше современ танц на Националниот Конзерваториум Супериор во 1993 , Лион – Франција. Во 2002 година ги завршува Магистерските студии во Лабан Центар во Лондон- Велика Британија.

Шукарова има остварено повеќе битни работилници и професионални обуки во сферата на современиот танц со : Сузан Линке, Џо Алегадо, Мили Битерли, Миа Лоренс, Иван Волф, Јенифер Лејси. Таа има остварено бројни интернационални ко-продукции со Јошико Чума (Јапонија), Берт Гштетнер (Виена), Урсула Игли (САД) итн.

Во 2003 поканета е да го изведе своето соло Надвор од Тангента на фестивалот Танцтендензен во Германија, потоа настапува на 2-та Балканска Платформа во Букурешт- Романија и во Фивизано- Италија, каде што и е доделена наградата Златен Делфин.

Нејзината продукција Оуч- Кауч 2005 е прикажана на интернационални фестивали во Сарајево (Театар Фест), Малме (Данстатионен), Софиа (Црвена Куќа), Белград (Дом Омладине), Драч (Интернационален Фестивал) и Даблин (Фестивал за современ танц) и други.

Во 2009 година Шукарова добива уметничка резиденција од страна на еминентниот кореограф Јозеф Наџ во неговиот кореографски центар во Орлеан- Франција за да го создаде делото Формула. Делото Формула е прикажано на повеќе интернационални фестивали во: Словенија (Глеј Театар), Италија (Интернационалн фестивал), Франција (Траверс фестивал), Хрватска (Тједан Сувременог Плеса), Турција (Иданс фестивал), Шпанија (Мес де Данза).

Шукарова има добиено повеќе грантови и уметнички престои, како на пример во Виена- Дансвеб и Њу Јорк- Артс Линк.

Шукарова ја направи програмата за часот по современ танц во 1994-1995 при МБУЦ- Илија Николовски – Луј, каде и предаваше во тој период.

Како уметнички директор на балетот при МОБ е ангажирана од 2002-2004 год.

Шукарова е еден од основачите на НВО Локомотива- Центар за Нови Иницијативи во Уметноста и Културата во 2003, каде е уметнички директор на програмата за современ танц. Таа е исто така еден од основачите на Балкан Танц Нетворк, како и неформалниот едукативен проект Номад Танц Академија.

Доцент м-р. Искра Шукарова од 2010 е професор на студиската програма по Балетска педагогија за класичен балет и современ танц при ФМУ.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори