Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Влатко Нушев

Доцент

м-р Влатко Нушев

Удирачки инструменти, Удирачки инструменти – популарни жанрови, Оркестарски делници за удирачки инструменти, Камерна музика

email: jaggahh@yahoo.com

П О Р Т Ф О Л И О

 

ВЛАТКО  НУШЕВ

 

 

Лични податоци:

        -   име              Влатко

        -   презиме       Нушев

 

-       Дата на раѓање: 23.09.1981 година

 

-       Место на раѓање: град Штип, Р. Македонија

 

           -     Државјанство     Македонско

 

           -     Националност    Македонец

 

-       Тел.        +389 71 37 32 32

 

-       E-mail      jaggahh@yahoo.com

 

Образование:

 

 1. 2004 – 2008/  Посдипломски студии на катедрата „Удирачки инструменти“ на Универзитет ”Св. Кирил и Методиј”-Факултет за музичка уметност“ Скопје                                                     
 2. 2000 - 2004/ Факултет за музичка уметности – Скопје, Р. Македонија,-катедра/ удирачки инструменти
 3. 1996 - 2000/ Средно музичко образование-МБУЦ-Илија Николовски Луј – Скопје -удирачки инструменти
 4. 1992 - 1996/ Основно образование ОУ „Ванчо Прќе“ Делчево, Р. Македонија

 

    -Моментални ангажмани:

 

- Македонска Опера и Балет - член на оркестар ”перкусионист”

- Факултет за музичка уметност – катедра за удирачки инструментии катедра за удирачки инструменти – популарни жанрови

- Основно музичко училиште „Пијано Форте“- наставник по удирачки  

   инструменти

- Афторски бенд „ВЕРКА“ – тапанист,композитор,продуцент

- Ансамбл за современа музика „ConTempora“ – перкусионист

- проект „ Makedonissimo“ - перкусионист

 

 

     -НАСТАПИ И КОНЦЕРТИ:

 

 1. концерт на студентите и професорите ФМУ „Музика Вива”
 2. целовечерен концерт на класатапо удирачки инструменти
 3. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 4. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 5. концерт на студентите од инструменталните оддели
 6. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 7. „Мајски Оперски Вечери” - Орф „Кармина Катули”
 8. Карл Орф „Кармина Катули” - Ниш
 9. концерт на „Скопско Лето”
 10. концерт на „XI Интерфест Битола”
 11. завршен концерт лауреати на државниот натпревар
 12. концерт на студентите од инструменталните оддели
 13. камерен концерт
 14. учество во „Музика Вива”
 15. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 16. рецитал В.Ѓоргиевски
 17. концерт на студентите од инструменталните оддели
 18. целовечерен концерт на класата
 19. камерен концерт „ДММ”
 20. концерт на студентите на  „Скопско Лето”
 21. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 22. Новогодишен концерт на студентите по камерна музика
 23. концерт, фестивал „ДММ”
 24. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 25. целовечерен концерт „Скопско Лето”
 26. свечен концерт на инструменталните класи
 27.  концерт на скопско лето ”Даут пашин амам”
 28. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 29. свечен концерт - ФМУ
 30. целовечерен концерт за 2 клавира 4 раце и два перкусиониста
 31. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 32. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 33. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 34. концерт-промоција за удирачки инструменти
 35. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 36. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти
 37. целовечерен концерт мартин и пер-екс ансамбл-Охридско лето                                        25.03.2008    концерт на III Интернационален фестивал „ДАМ”- Косово
 38. концерт на студентите од ФМУ-„ДММ”
 39. завршен концерт-лауреати на државниот натпревар - „Сонант”
 40. целовечерен концерт на класата по удирачки инструменти

28.11.2008      рецитал  Ф.М.У - Скопје

 1.     целовецерен концерт,мартин и пер-екс ансамбл -   Универзална сала
 2. камерен концерт – „Денови на македонска музика“
 3. целовечерен концерт,мартин и пер-екс ансамбл-Бит Фест
 4. концерт мартин и пер-екс „IPEW“Беловар,Хрватска
 5.   концерт- денови на македонска музика Стефан Шулц биг бенд
 6. концерт мартин и пер-екс ансамбл –Виена
 7. концерт (солист) со оркестарот на Македонска Опера и Балет
 8. камерен концерт- Есенски музички свачености
 9. целовечерен концертансамбл „ConTempora“  - ДММ 2015
 10. концерт „Творечки опус на Властимирв Николовски“-Охридско лето
 11. целовечерен концерт ансамбл „ConTempora“ - СОКОМ young visions
 12.    целовечерен концерт ансамбл „ConTempora“ –                                                                                                             Фестивал„Златна Лира“
 13. Концерт, Светска премиера на „Makedonissimo“- Simon Trpceski and friends,Ludwigsburger Schlossfestspiele, Ѓерманија - удиралки

 

 1. Концерт „Makedonissimo“- Simon Trpceski and friends, 65.Љубљана фестивал - удиралки

 

 

-       Награди и признанија:

 

 

      – I награда на 41–ви национален натпревар VI кат. 2003     

 

      –  I награда „Yamaha „music fondation of Europe“ 2001     

      –  II награда  IX меѓународен натпревар „Музиката и Земјата“ Софија  2001    

      –  Специјална награда „Жан Бернар Бошан“ Софија 2001                                                    –  I награда  меѓународен натпревар -„Проф.д–р Д. Палиев-Проф. д–р х.к. З.Финк”  Р.Бугарија 2001 - ансамбл „Сонант”

 – Специјална награда на меѓународен натпревар „ММД” Софија 2001ансамбл „Сонант”

      

III награда–IX меѓународен натпревар „Музиката и Земјата” Р. Бугарија

      ансамбл „Сонант”

      – II награда – XI меѓународен натпревар „Музиката и Земјата” Р. Бугарија 2003      ансамбл „Сонант”

  

 

     Биографија:

 

     Влатко Нушев (1981) дипломирал ударни инструменти на Факултетот за музичка уметност во Скопје, каде и магистрирал во 2008 година.Настапувал на бројни концерти во рамки на фестивалите: „Денови на македонска музика“, „Скопско лето“, „Музика Вива“, „Интерфест Битола“, „Мајски оперски вечери“.Добитник е на меѓународни награди и признанија:I награда на 41–ви национален натпревар VI категорија 2003 , I награда „Yamaha „music fondation of Europe“ 2001,  II награда  IX меѓународен натпревар „Музиката и Земјата“ Софија  2001,  Специјална награда „Жан Бернар Бошан“ Софија 2001, I награда  меѓународен натпревар -„Проф.д–р Д. Палиев-Проф. д–р х.к. З.Финк” Р.Бугарија 2001 - ансамбл „Сонант”,  III награда–IX меѓународен натпревар „Музиката и Земјата” Р. Бугарија ансамбл „Сонант”, II награда – XI меѓународен натпревар „Музиката и Земјата” Р. Бугарија 2003 ансамбл „Сонант”.

      Од 2005 г. работи како перкусионист во Оркестарот на Македонска опера и балет.Во 2011 г. започнува да работи како наставник по удирачки унструменти  во приватното музичко основно училиште „Пијано Форте“.Од 2014г.  предава на катедрата за удирачки инструменти при Факултетот за музичка уметност во Скопје. Член е на ансамблот за современа музика „ConTempora“ , и како дел од повеќе афторски бендови активен е од 1992 година, каде се претставува како тапанист, композитор, аранжер и продуцент.Од 2017 г. е дел од проектот „Makedonissimo“.

 

Огласна табла

Известување за предавање

30/05/2018

Документ: alumni_predavadanje_UKIM-2018.pdf
Во прилог Покана/известување за предавање кое ќе се одржи на 4 Јуни 2018 година, со почеток во 11 часот, во свечената сала во Ректоратот.
 

На 4 јуни 2018 (понеделник), м-р Томислав Чокревски, докторант на Институтот за право, технологија и општество при Универзитетот во Тилбург (Холандија) ќе одржи предавање под наслов:

 

 

Пребришани умови, испрани мозоци

 

Манипулација, индоктринација,  лажни вести и современ популизам: правото на слободна мисла во

невро-технолошката, пост-фактичка ера

 

 

Предавањето ќе се одржи во свечената сала на Ректоратот на УКИМ, со почеток во 11:00 часот. Чест ни е да ве поканиме да присуствувате на настанот со кој започнува претставувањето на алумните на УКИМ пред академската заедница.

Со овој настан започнува претставувањето на алумните на УКИМ пред академската заедница.
 
 
 
Ректорат
 
<< Затвори

Промоција на прирачник на ФМУ - Скопје

17/05/2018

Во соработка со Факултетот за Музичка Уметност – УКИМ, катедрата за балетска педагогија-современ танц и вонр.проф. д-р. Искра Шукарова, Центарот за Даунов Синдром организира промоција на прирачникот кој е подготвен како дел од проектот И јас сакам да бидам балерина, поддржан од ЕУ и УНИЦЕФ. Оваа соработка е исто дел од проектот Номад то Номад на НВО- Номад Танц Академија Македонија.

Промоцијата ќе се одржи во концертната сала на ФМУ на 17. 05. 2018 во 15 часот.

<< Затвори

Одржана традиционалната манифестација „Отворен ден, запознајте го УКИМ“

07/05/2018

Традиционалната манифестација „Отворен ден, запознајте го УКИМ“ се одржa во саботата, 5.5.2018 година, на Кампусот на техничките факултети (МФС, ФЕИТ, ФИНКИ, ТМФ) каде беа сместени штандовите на факултетите.

Манифестација беше  наменета за средношколците од сите училишта во Република Македонија, но и за оние кои сакаат да дознаат нешто повеќе за програмите на сите циклуси на УКИМ.

Посетителите имаа можност непосредно во разговор со наставниот кадар и студентите да се запознаат со дејноста на најстарата високообразовна институција во државата, нејзината долга традиција, мисија и визија.

Се свој штанд се претстави и Факултетот за музичка уметност – Скопје, а нашите студенти, се погрижија за реализација на забавниот дел од овој настан.

<< Затвори

Редослед за главната аудиција за солисти со оркестарот на Македонската филхармонија

04/05/2018

Редослед за главната аудиција

за солисти со оркестарот на Македонската филхармонија

 

10:00 ч.

 

 1. Ангел Спировски (оркестарско диригирање)
 • Џ. Росини: Увертита „Севилски берберин“

 

10:10 ч.

 

 1. Ивана Јанаќиева (пијано)
 • М.Равел: Концерт за пијано и оркестар G-dur, I став

 

 1. Зоран Станишиќ (пијано)
 • С.Рахмањинов: Концерт за пијано и оркестар бр.1 оп.1,  I став

 

 1. Тоше Темелков (пијано)
 • С.Рахмањинов: Концерт за пијано и оркестар бр.2 оп.18, I став

 

 1. Артемида Ќари (пијано)
 • Д.Шостакович: Концерт за пијано и оркестар бр.2 оп.102 F-dur, I став

 

10:50 ч.

 

 1. Никола Мицевски (кларинет)
 • К. Росе-На тема од К. М. Вебер: Фантазија и рондо

 

 1. Ѓорѓи Димитров и Бојан Лушкоски (дуо кларинети)
 • Ф. Крамер: Концерт за два кларинета

 

 1. Стефан Неделковски (саксофон)
 • Д. Мијо: Скарамуш

 

 1. Филип Каревски (фагот)
 • Ф. Данци: Концерт за фагот Еф-дур

 

 1. Благоја Василевски (хорна)
 • Р. Штраус: Концерт Бр. 1, I став  

 

 1. Антонио Весковски (удирачки инструменти)
 • Н. Рoсауро: Концерт за маримба, I став

 

 

 

11:45 ч.

 

 1. Александра Чуруковска (контрабас)
 • С. Кусевицки: Концерт за контрабас и оркестар, I став  

 

 1. Илза Бафтиари (виола)
 • Ц. Форсајт: Концерт за виола и оркестар, I став

 

 1. Eни Вучидолова (виолина)
 • А. Дворжак: Концерт за виолина и оркестар, I став

 

 

 

Декан

проф. м-р Зоран Пехчевски

<< Затвори

ОТВОРЕН ДЕН НА УКИМ

02/05/2018

Отворен ден на УКИМ на 5.5.2018 година од 10 до 17 часот на Кампусот на техничките факултети (МФС, ФЕИТ, ФИНКИ, ТМФ). ПОВЕЛЕТЕ!!!

<< Затвори

Одржана промоција на каталогот за мелограмите од легатот на истакнатиот македонски фолклорист Васил Хаџиманов

23/04/2018

На 18.4.2018 година, на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во присуство на министерот за култура, г-дин Алаѓозовски, пратеници од Собранието на РМ, претставници на МАНУ, други институции и стручната јавност,  беше промовиран каталогот на дигитализираните мелограми од легатот на истакнатиот македонски фолклорист Васил Хаџиманов, кој го изработија студентите на програмата од вториот циклус студии за музички науки при ФМУ-Скопје, Николче Витковски и Цветанчо Николоски, под менторство на проф. д-р Димитрије Бужаровски.

На свеченоста, каталогот им беше предаден на претставниците на Македонската академија на науките и уметностите, каде се наоѓа овој легат. Во овој каталог се попишани 10.166 мелограми, кои се дел од обемниот легат на Васил Хаџиманов што се наоѓа во архивот на МАНУ. Со попишувањето на мелограмите се прави уште еден важен исчекор во содржината на легатот и брзото и лесно пребарување, посебно имајќи ја предвид неговата обемност.

Овој настан, исто како и попишувањето на комплетната содржина на легатот е од посебно значење за заштитата на македонското духовно културно наследство, е дел од посветената работа на  „Архивот Бужаровски“ (BuzAr), каде што каталогот ќе биде примарно депониран.

Поводот за попишувањето на мелограмите произлезе од работата врз колекцијата на носачи на звук (ленти и касети) од истакнатиот македонски фолклорист Кирил Пенушлиски, која е дигитализирана во „Архивот Бужаровски“ од вонр. проф. д-р Трена Јорданоска во 2008 година. При тоа, во метаподатоците кои ги придружуваа лентите било назначено дека дел од нив се мелографирани од Васил Хаџиманов. По завршувањето на оваа каталогизација беа скенирани 787 мелограми од кои 610 мелограми се поврзани со Колекцијата Пенушлиски.

На овој настан беше одбележана 25-годишнината од првите две дигитални снимки на хард-диск од творештвото на Димитрије Бужаровски, кои се првите дигитални снимки на хард-диск не само во Македонија, туку и на Балканот.

„БузАр“ е најголемиот дигитален архив на звучно културно наследство во Република Македонија и пошироко на Балканот. Во него се наоѓаат дигитализирани и во најголема мерка каталогизирани 2 терабајти со аудио, видео, фотографии, книги, есеи и публицистички текстови, МИДИ, партитури, мелограми, бази на податоци – поврзани со македонското и балканското културно наследство.

Меѓу нив посебно се издвојуваат 14 обемни колекции со музички и говорен фолклорен материјал (Фирфов, Видоески, Пенушлиски, Брзанов, Линин, Бадев, над 1500 детски песни и игри снимени во видео формат од Македонија, Косово и Јужна Србија), но и сопствената продукција на 20 документарни филмови и целокупни концерти (Ѓорѓи Доневски, Бапчорки, Костурчанки, Калистрат Зографски, портрети на Александра Џамбазов, Љубомир Бранџолица, Јордан Цаневски, Зоран Димитровски, Иван Кочаров, Евушка Трпкова-Елезовиќ, Снежана Анастасова Чадиковска, Јени Јол, Ендејдик итн.), 6 музички спотови, над 190 кратки видеа од хрониките на ИРАМ и „БузАр“ и над 110 аудио снимки од концерти.

 

<< Затвори

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори