Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

Видеа подготвени од студентите и професорите на УКИМ ФМУ по повод 54 години УКИМ ФМУ

Објавено на: 25 декември 2020

Видеа подготвени од студентите и професорите на УКИМ ФМУ по повод одбележувањето на 54-годишнината од основањето на Факултет за музичка уметност – Скопје

 

Владислав Андреевич Золотарёв 
Соната бр. 3, Финале 
Филип Петрески – хармоника, четврта година 
Класа: проф. м-р Зорица Каракутовска

 

Морис Равел 
„Кајче на океанот“ од циклусот Огледала 
Анастасија Гичевска – пијано, трета година 
Класа: проф. д-р Марија Ѓошевска

 

Силвиус Леполд Вајс 
Чакона 
Трио гитари: Георги Трајков, Виктор Драганов и Дамјан Илиевски 
Класа: проф. м-р Дарко Багески

 

Михаил Иванович Глинка 
Романс «Не искушай меня без нужды» 
Мариана Бошковска – мецосопран, четврта година 
Класа: проф. м-р Марија Муратовска Наумовска 
Уметнички соработник: Елена Силјановска

 

Јоаким Андерсен Етида бр. 2, оп. 15 Пандорка Јанаќиева – флејта, четврта година Класа: проф. м-р Страшо Темков

 

Јосип Новосел Романса Ивона Давидовска – контрабас, прва година Класа: Александар Поп Христов Јасна Аврамовска – пијано

 

Франц Лист Етида “La campanella” Ивона Базгалоска – пијано, трета година Класа: проф. д-р Нина Костова

 

Михаил Иванович Глинка 
Романс «Что это сердце» 
Мариана Бошковска – мецосопран, четврта година 
Класа: проф. м-р Марија Муратовска Наумовска 
Уметнички соработник: Елена Силјановска

 

Бела Ковач 
Омаж на Дебиси 
Анел Селим – кларинет, трета година 
Класа: проф. м-р Стојан Димов

 

Хенрик Виењавски 
Мечтаење 
Христијан Моневски – виола, четврта година 
Класа: проф. м-р Фросина Балова 
Елена Петреска – пијано, трета година 
Класа: проф. д-р Марија Ѓошевска (пијано) и доц. м-р Марија Вршкова (корепетиција) 
Класа по камерна музика: проф. м-р Михаило Куфојанакис

 

“Got To Get You Into My Life” – Битлси, аранжман: Earth Wind And Fire 
Студиски програми за популарни жанрови 
Рената Кралевска – соло пеење, втора година 
Дина Јашари – соло пеење, трета година 
Андреа Мирческа – бас, четврта година 
Марко Лазороски – гитара, четврта година 
Славко Ѓорѓиев – саксофон, четврта година 
Мартина Баракоска – тапани, дипломиран студент (учебна 2019/20) 
Стефан Алексовски – пијано, четврта година 
Предмет Ансамбл: вонр. проф. м-р Иван Иванов