Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

Студентите од балетска педагогија во чест на 55 години ФМУ

Објавено на: 08 декември 2021

Студентите од балетска педагогија во чест на 55 години ФМУ

Варијација на Медора од балетот Корсар на Л. Минкус
Кореографија: Мариус Петипа
Мартина Димовска – класичен балет, III година
(класа проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска)
Уметничка соработка: м-р Димитар Поп Алексов

 

Варијација на Колумбина од балетот Арлекинада на Р. Дриго
Кореографија: Мариус Петипа
Виолета Карајанова – класичен балет, IV година
(класа проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска)
Уметничка соработка: м-р Димитар Поп Алексов

 

Шпански танц од балетот Лебедово езеро на П. И. Чајковски
Кореографија: Лев Иванов
Драгана Илиевска, Оља Тошиќ – класичен балет,I година
(класа проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска)
Уметничка соработка: м-р Димитар Поп Алексов

 

Мошковски-валс на музиката од М. Мошковски
Кореографија: Василиј Вајнонен
Матеа Каревски – класичен балет, IV година
(класа м-р Бобан Ковачевски)
Balázs Lőcsei к. г.

 

Интеракција
Теодора Авросиевска, Катерина Здравковска – современ танц, II година
(класа проф. д-р Искра Шукарова)
Музика: Властимир Николовски, фрагменти од Младински албум
„Тажачка“ - „Во оро“ - „Страв“ - „Неизвесност“ - „Караница“
Даниел Петрески – МТП, апсолвент и пијано, IV година
(класа проф. д-р Марија Ѓошевска)