Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

Новости

Објавено на: 05 мај 2022

Објавена книгата за вокалните циклуси и песни од проф. д-р Димитрије Бужаровски

Седмата книга од циклусот за творештвото на Димитрије Бужаровски – Вокални циклуси и песни ги обработува 10-те вокални циклуси и повеќе соло песни низ опкружување...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 03 мај 2022

Листа на студенти од ФМУ – Скопје за аудиција за концерт на студентите од државните музички факултети со НУ Филхармонија на Република Северна Македонија

Почитувани, во продолжение е листата на студенти од ФМУ - Скопје кои ја поминаа интерната аудиција на факултетот и кои ќе земат учество на главната аудиција за концерт н...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 21 април 2022

Резултати од Полифониот конкурс на катедрата за клавишни инструменти одржан на 20.4.2022

Почитувани, во продолжение се резултатите од Полифониот конкурс на катедрата за клавишни инструменти одржан на 20.4.2022 година:   I награда   Даниел Петре...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 16 март 2022

Објавена книгата за творештвото на проф. д-р Димитрије Бужаровски посветена на неговата солистичка и камерна музика

Шестата книга за творештвото на проф. д-р Димитрије Бужаровски е посветена на неговата солистичка и камерна музика. Во книгата се обработени 23 опуса, и соодветно на...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 10 февруари 2022

Запишување на летен семестар од учебната 2021/2022 година, за студентите од прв циклус студии

С О О П Ш Т Е Н И Е Запишувањето на летниот семестар од учебната 2021/2022 година ќе се врши и по електронски пат и со физичко доставување на документи. Физичкото доста...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 08 февруари 2022

„Musica Viva за деца“ (#7) – Детска суита, Драгослав Ортаков, Детски минијатури, Благоја Ивановски – студенти од класите на вонр. проф. д-р Кристина Светиева, вонр. проф. м-р Кристијан Каровски и вонр. проф. д-р Елена Атанасовска Ивановска

Седмиот дел од програмата „Musica Viva за деца“ донесува композиции од Детската суита (1954) од Драгослав Ортаков (1928–2007), музиколог, композитор и д...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 27 декември 2021

Заверка на зимски семестар и пријавување на испити за зимска испитна сесија, 2021/2022, за студентите од прв циклус студии

С О О П Ш Т Е Н И Е ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД ПРВ ЦИКЛУС СТУДИИ ЗАВЕРКАТА НА ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР И ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИТЕ ЗА ЗИМСКАТА ИСПИТНА СЕСИЈА 2021/2022, ЌЕ СЕ ОДВИВА ПО ...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 26 декември 2021

Објавена петтата книга за делата за пијано од проф. д-р Димитрије Бужаровски

Петтата автомузиколошка книга од циклусот за музичкото творештво на Димитрије Бужаровски во која се обработени неговите дела за пијано и две пијана, е објавена во електро...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 24 декември 2021

„Musica Viva за деца“ (#6) – Детска музика, Сергеј Прокофјев – студенти од класата на проф. м-р Зоран Пехчевски

Шестиот дел од програмата „Musica Viva за деца“ донесува шест става од Детска музика оп. 65 (1935) од големиот композитор на ХХ век Сергеј Прокофјев (1891&nda...
прочитај повеќе >>