Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

Активности на професорите и студентите на ФМУ

Објавено на: 21 февруари 2020

Учество на студентите и професорите по дувачки инструменти на предавање за современи техники на свирење фагот и флејта

Во Концертната сала на ДМБУЦ, на 19 февруари 2020 година, со почеток во 10 часот, Паскал Галоа (Pascal Gallois), фаготист, диригент, педагог, чле...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 30 декември 2019

Промоција на книгата „Од Тешкото до македонскиот постмодерен танц“ - на вонр. проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска

На 27.12.2019 беше промовирана најновата, шеста по ред книга на вонр. проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска, „Од Тешкото до македонскиот постмодерен танц&ldq...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 26 ноември 2019

Вечер на современ танц и видео/филм со авторите вонреден професор д-р Искра Шукарова, Лени фон Гелева и Јохан Мелин (Шведска)

На 28 ноември во 20:30 во кафе КОТУР, професор и кореограф Искра Шукарова иницира настан каде ќе бидат прикажани премиерно еден филм и еден видео гиф кои го истражуваат с...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 01 октомври 2019

Уметничка резиденција на вонр. проф. д-р Искра Шукарова во Њујорк и Вестерн Масачусетс во САД

Во периодот од 14 до 29 август вонр. проф. д-р Искра Шукарова беше поканета на уметничка резиденција во државите Њујорк и Вестерн Масачусетс во САД. Earthdance resid...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 01 октомври 2019

Кореограф и професор Искра Шукарова реализира нова соработка во Москва во рамки на културниот центар ЗИЛ

Во периодот од 25 до 30 септември Искра Шукарова гостуваше во Културниот центар ЗИЛ во Москва. На 29 септември во 18 часот Шукарова беше поканета да ја презентира програм...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 11 септември 2019

Учество на вонр. проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска на конференцијата „Sound, song and politics“ во Словенечката академија за науки и уметности

Во периодот 29-31.08.2019 во Словенечката академија за науки и уметности се одржа конференцијата „Sound, song and politics “ на кој со пленарно предавање...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 19 август 2019

Учество на вонр. проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска на 45 Светска конференција на ICTM во Банкок, Тајланд

Вонр. проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска учествуваше на 45 Светска конференција на ICTM  која се одржа во периодот 10-17.07 во Чулалонкорн Универзитетот во Банкок, Т...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 12 јули 2019

Вонр. проф. д-р Тихомир Јовиќ го објави трудот „Полифонијата во композицијата Дојдовме за мешан хор од Томислав Зографски“

Вонр. проф. д-р Тихомир Jовиќ објави авторски текст со наслов „Полифонијата во композицијатаДојдовме за мешан хор од Томислав Зографски“ во Годишниот зборникб...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 09 јули 2019

Вонр. проф. д-р Искра Шукарова организира резиденции за млади автори за современ танц во Бугарија и Унгарија

Во организација на вонр. проф. д-р Искра Шукарова - кореограф и професор на Факултетот за музичка уметност при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, ...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 08 јули 2019

Нови тенденции / нови автори и две нови кореографии на вонр. проф. д-р Искра Шукарова за делото „Езгија“ за соло флејта од Гоце Коларовски, и „Тик-Так“

На 4 јуни 2019 година на малата сцена на НОБ се одржа презентација на програмата за балетска педагогија - современ танц при Факултет за музичка уметност во Скопје. Како д...
прочитај повеќе >>