Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Жана Димчевска

Редовен професор

м-р Жана Димчевска

Група наставни предмети од областите теорија на музиката и солфеж

email: snezana.dimcevska@gmail.com

Снежана Димчевска е родена во Скопје.

Средното музичко образование го завршува во Скопје, на инструментот виолончело. Од голема важност, е што истиот го изучува кај светски реномираниот виолончелист и педагог Андре Навара - Франција.

Високото образование го стекнува на Факултетот за музичка уметност во Скопје на наставно-теоретскиот оддел, каде подоцна ги завршува и постдипломските студии.

Во 1981 година, се вработува во  МБУЦ "Илија Николовски-Луј" во Скопје, каде  работи како професор по предметите солфеж и теорија на музиката во основниот и средниот оддел.

Од 1988 година, односно од формирањето на Детскиот хор "Пиколо" при МБУЦ "Илија Николовски-Луј", активно учествува во работата на истиот како втор диригент.

Снежана, учествувала во работата на сите стручни тела во Училиштето.

Активно соработувала со Заводот за унапредување на образованието и воспитанието на Р. Македонија.

Во склоп на Здружението на музичките педагози на Македонија континуирано учествувала во организирањето на републичките и сојузните натпревари на учениците и студентите по музика.

Од општествени активности може да се наведе дека Снежана Димчевска, била: долгогодишен активист на Музичката младина на Р. Македонија,  одговорен професор на Младинската организација при МБУЦ, претседател на Основната организација на Синдикатот при МБУЦ, член на повеќе комисии во МБУЦ, претседател на Организацијата на Црвениот крст на МБУЦ и соработник на Градското собрание на Црвениот крст.

Од 1997 година, Снежана Димчевска работи на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во постојан работен однос,  во сите звања по група на предмети од областа на теорија на музиката, и тоа по предметот солфеж.

Димчевска, постојано учествува на Државните натпревари на ученици и студенти по музика, со свои студенти, и истовремено е ангажирана како член на жири комисија во студентските категории.

Од 2005-2009 година, доц. Снежана Димчевска ја извршува функцијата продекан за настава на ФМУ.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори