Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

Новости

Објавено на: 10 февруари 2022

Запишување на летен семестар од учебната 2021/2022 година, за студентите од прв циклус студии

С О О П Ш Т Е Н И Е Запишувањето на летниот семестар од учебната 2021/2022 година ќе се врши и по електронски пат и со физичко доставување на документи. Физичкото доста...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 08 февруари 2022

„Musica Viva за деца“ (#7) – Детска суита, Драгослав Ортаков, Детски минијатури, Благоја Ивановски – студенти од класите на вонр. проф. д-р Кристина Светиева, вонр. проф. м-р Кристијан Каровски и вонр. проф. д-р Елена Атанасовска Ивановска

Седмиот дел од програмата „Musica Viva за деца“ донесува композиции од Детската суита (1954) од Драгослав Ортаков (1928–2007), музиколог, композитор и д...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 27 декември 2021

Заверка на зимски семестар и пријавување на испити за зимска испитна сесија, 2021/2022, за студентите од прв циклус студии

С О О П Ш Т Е Н И Е ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД ПРВ ЦИКЛУС СТУДИИ ЗАВЕРКАТА НА ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР И ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИТЕ ЗА ЗИМСКАТА ИСПИТНА СЕСИЈА 2021/2022, ЌЕ СЕ ОДВИВА ПО ...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 26 декември 2021

Објавена петтата книга за делата за пијано од проф. д-р Димитрије Бужаровски

Петтата автомузиколошка книга од циклусот за музичкото творештво на Димитрије Бужаровски во која се обработени неговите дела за пијано и две пијана, е објавена во електро...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 24 декември 2021

„Musica Viva за деца“ (#6) – Детска музика, Сергеј Прокофјев – студенти од класата на проф. м-р Зоран Пехчевски

Шестиот дел од програмата „Musica Viva за деца“ донесува шест става од Детска музика оп. 65 (1935) од големиот композитор на ХХ век Сергеј Прокофјев (1891&nda...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 20 декември 2021

Циклус предавања НАУЧНИ СРЕДИ, вонр. проф. д-р Александар Димитријевски: Улогата на Факултетот за музичка уметност – Скопје во развојот на современата македонска етномузикологија, 22 декември, почеток во 19 часот

Во рамките на одбележувањето на 55 години од своето основање Факултетот за музичка уметност продолжува со циклусот НАУЧНИ СРЕДИ со предавањето на вонр. проф. д-р Александ...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 20 декември 2021

„Musica Viva за деца“ (#5) – Младински албум, Властимир Николовски – Леонид Петрески, студент од класата на проф. м-р Катерина Гелебешева Костадиновска

Петтиот дел од програмата „Musica Viva за деца“ донесува седум става (1–7) од Младинскиот албум (1960) од композиторот, долгогодишен професор и прв дека...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 17 декември 2021

Концерт „Уметничка соработка“ во рамките на програмата Musica Viva, 21 декември (вторник) 2021 година

Концертот „Уметничка соработка“ во рамките на програмата Musica Viva како дел од одбележувањето на 55 години од основањето на ФМУ – Скопје ќе се ре...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 16 декември 2021

„Musica Viva за деца“ (#4) – студенти од класите на проф. д-р Марија Ѓошевска, проф. м-р Катерина Гелебешева Костадиновска и вонр. проф. м-р Марија Вршкова

Четвртата серија „Musica Viva за деца“ ни донесува изведби на композиции од Детската суита (1954) од Драгослав Ортаков (1928–2007), музиколог, композито...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 13 декември 2021

„Musica Viva за деца“ (#3) – Младински албум, Властимир Николовски – Даниел Петрески, студент од класата на проф. д-р Марија Ѓошевска

Третиот дел од програмата „Musica Viva за деца“ донесува осум става (8–15) од Младинскиот албум (1960) од композиторот, долгогодишен професор ...
прочитај повеќе >>