Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

д-р Тихомир Јовиќ

Вонреден професор

д-р Тихомир Јовиќ

Група наставни предмети од областите хармонија и полифонија со анализа и теорија на музиката

email: tihojovik@yahoo.com

М-р  Тихомир Јовиќ е роден 1972 година во Скопје, Република Македонија.

Средно музичко образование завршил во МБУЦ „Илија Николовски - Луј” во Скопје, Оддел за музичка теорија и педагогија, во 1990 година.

Дипломира 1996 година на Факултетот за музичка уметност, Универзитет „Св. Кирил и Методиј” во Скопје, на Одделот за музичка теорија и педагогија со насока хорско диригирање во класата на проф. Драган Шуплевски.

Во 2002 година ја одбранил магистерската теза Полифонијата во еден сегмент од инструменталното - оркестарско творештво на Томислав Зографски  на ФМУ - Скопје, Оддел за музичка теорија и педагогија насока полифонија со полифона композиција, под менторство на проф. Стојан Стојков.

Педагошката дејаност ја започнува во 1996 година кога е избран за демонстратор по предметите полифонија и хармонија на Факултетот за музичка уметност во Скопје. Во 2003 година е избран во звањето помлад асистент, а во 2006 година во звањето асистент по група наставни предмети од областа на теоријата на музиката. Во 2009 година е реизбран во истото звање.

Покрај основната педагошка дејност, м-р Тихомир Јовиќ во 1996 година работел и како музички соработник во Македонската радио-телевизија. Истата година бил ангажиран и како професор по предметот Музичка култура во Средното медицинско училиште Панче Караѓозов во Скопје.

Во  моментов е на докторски студии на Факултетот за музичка уметност во Скопје под менторство на проф. д-р Димитрије Бужаровски, каде што во рамките на програмата за докторски студии му е прифатена експликацијата за докторска дисертација Полифонијата во делата на македонските композитори создадени во периодот од 1960 - 1980 година.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори