Универзитет 'Св.Кирил и Методиј' во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

м-р Ташко Тодоров

Редовен професор

м-р Ташко Тодоров

Туба, Тромбон, Оркестарски делници за туба и тромбон, Камерна музика за дувачки инструменти

email: dmbuc.ttodorov@gmail.com

Роден на 09.03.1954 во Битола


Школско образование: 

1960-1968 -О.У. Д-р Трифун Пановски- Битола 

1968/69-1973 -Средно Музичко Училиште – класа Проф. П. Клишманиќ 

1977. -ФМДУ  – класа Проф. Ѓорѓи Стефановски  каде и дипломирав

1998/99  - Магистарски студии на Државна музичка академија - Софија во класата на  П роф. Димитар Момчилов  


Работна и педагошка дејност: 

1975- Наставник по музичко образование во О.У. “Браќа Миладиновци” 

1977- Прв тромбон во РТВ Приштина – Симфониски и Ревиски оркестар 

1979- Први-Втори тромбон во Операта при МНТ 

1982- Еден од оснивачите на Градскиот дувачки оркестар Скопје 

1982- Почеток на долгогодишната хонорарна соработка со Македонската Филхармонија 

1991- Почеток на хонорарна соработка со Оркестарот на АРМ  

1991- Хонорарен професор по тромбон во ДМБУЦ “И. Н. ЛУЈ” 

1995- Редовно вработен во ДМБУЦ “И. Н. ЛУЈ” како професор по тромбон и камерна музика 

2001- Оснивач на Квартет тромбони при МОБ 

2007- Избран за Доцент на ФМУ – тромбон и туба 


Носител на дипломи за учество  на државни и меѓународни  натпревари: 

1996- Диплома за камерни состави  

1998- Диплома за најуспешен професор – Нови Сад Р. Србија 

2005- Диплома за успешна работа со камерни состави и дувачки оркестри 

2006- Диплома за успешна работа со камерни состави  

2006- Диплома за учество на смотри- Бриндизи Р. Италија 

2006- Диплома за учество на меѓународен натпревар 

2007- Сертификат на УСАИД 


Со  решенија на МОН именуван за изготвување наставни планови и програми за тромбон, туба и  камерна музика. 
Неговите студенти и ученици се добитници на голем број домашни и странски награди, и учествувале во меѓународни оркестри.

Огласна табла

Одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката - м-р ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА - ИВАНОВСКА

05/04/2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

На 16.4.2018 (понеделник), со почеток во 14:00 часот, во Малата сала на Факултетот за музичка уметност - Скопје ќе се одржи одбрана на теорискиот дел од докторска дисертација на кандидатката м-р Елена Атанасовска-Ивановска.

 

Одбраната на теорискиот труд ќе се изврши пред комисија во состав:                 

Проф. м-р Борис Романов

Проф. д-р Ганка Цветанова

Проф. д-р Викторија Коларовска Гмирја

Проф. д-р Марија Ѓошевска

Проф. д-р Ана Гацева

<< Затвори

Call for Papers: 2nd Symposium of the ICTM Study Group on Musics of the Slavic World на ФМУ - Скопје

17/01/2018

Во периодот од 21-25 септември 2018 година,  на Факултетот за музичка уметнос- Скопје,  ќе се одржи симпозиум на Студиската група-музиката во славјанскиот свет, на ICTM. Сите информации за пријавување може да се најдат на  офицјалната страна на ICTM на следниов линк:

https://www.ictmusic.org/group/ictm-study-group-musics-slavic-world/post/call-papers-2nd-symposium-ictm-study-group-musics

<< Затвори

Концерт на Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови

24/12/2017

Во вторник, 26.12.2017 година, во Event Center Square 21 (поранешен Кино Вардар) во Скопје, со почеток во 19:00 часот, Биг бендот и студентите од програмите за популарни жанрови на ФМУ-Скопје ќе одржат концерт на кој што ќе бидат изведени композиции од доајенот на македонската популарна музика Драган Ѓаконовски-Шпато. Диригент е маестро Кире Костов, а како гости-солисти ќе настапат и Андријана Јаневска, Нико Ѓоргиевски и Кирил Кузманов. Повелете, влезот е слободен!

<< Затвори

Испит од втор циклус студии - Малборе Крајку

12/12/2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

На 19.12.201(вторник), со почеток во 12:00 часот, ќе се одржи одбрана на испит од втор циклус студии од студиската програма по МУЗИЧКА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И КОМПОЗИЦИЈА на студентката МАЛБОРЕ КРАЈКУ.

 

Комисија: 

Проф. м-р Стојан Димов

Проф. м-р Васо Ристов

Проф. м-р Страшо Темков

<< Затвори