Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје Факултет за музичка уметност - Скопје

Активности на професорите и студентите на ФМУ

Објавено на: 19 август 2019

Учество на вонр. проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска на 45 Светска конференција на ICTM во Банкок, Тајланд

Вонр. проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска учествуваше на 45 Светска конференција на ICTM  која се одржа во периодот 10-17.07 во Чулалонкорн Универзитетот во Банкок, Т...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 12 јули 2019

Вонр. проф. д-р Тихомир Јовиќ го објави трудот „Полифонијата во композицијата Дојдовме за мешан хор од Томислав Зографски“

Вонр. проф. д-р Тихомир Jовиќ објави авторски текст со наслов „Полифонијата во композицијатаДојдовме за мешан хор од Томислав Зографски“ во Годишниот зборникб...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 09 јули 2019

Вонр. проф. д-р Искра Шукарова организира резиденции за млади автори за современ танц во Бугарија и Унгарија

Во организација на вонр. проф. д-р Искра Шукарова - кореограф и професор на Факултетот за музичка уметност при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, ...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 08 јули 2019

Нови тенденции / нови автори и две нови кореографии на вонр. проф. д-р Искра Шукарова за делото „Езгија“ за соло флејта од Гоце Коларовски, и „Тик-Так“

На 4 јуни 2019 година на малата сцена на НОБ се одржа презентација на програмата за балетска педагогија - современ танц при Факултет за музичка уметност во Скопје. Како д...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 08 јули 2019

Гостување на вонр. проф. д-р Искра Шукарова на Балтичка платформа за современ танц

Искра Шукарова, кореограф и вонреден професор при ФМУ, катедра за балетска педагогија, во периодот од 7 до 11 мај 2019 година присуствуваше на Балтичката танцова платформ...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 27 јуни 2019

Научен труд на вонр. проф. д-р Снежана Филиповска објавен во руското списание Вестник Академии Русского балета им. А.Я. Вагановой и членство во Меѓународниот совет за танц при УНЕСКО

Вонр. проф. д-р Снежана Филиповска ја објави статијата „Педагогическое мастерство Марины Семеновой: Комбинации adagio“ во научното списание Вестник Академии Р...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 27 февруари 2019

Учество на годишниот состанок на мрежата GPS GLOBAL PRACTICE SHARING во Њујорк на вонр. проф. д-р. Искра Шукарова

Од 09.01.2019 до 14.01.2019 вонр. проф. д-р. Искра Шукарова зема учество на годишниот состанок на мрежата GPS GLOBAL PRACTICE SHARING која се одржа во Њујорк. Оваа мрежа ...
прочитај повеќе >>

Објавено на: 26 февруари 2019

Учество на доц. м-р Дино Имери во стручно жири на меѓународен натпревар во Бугарија

На покана на еден од најдобрите бугарски композитори, пијанисти и педагози проф. Виктор Чучков, нашиот реномиран пијанист и педагог доц. м-р Дино Имери ќе биде дел од стр...
прочитај повеќе >>